De wortels van OranjeMarc ter Horst

Terug naar lijst
 

De wortels van Oranje

Titel: De wortels van Oranje
Auteur: Marc ter Horst
Uitgeverij: Lannoo, 2017
ISBN: 978 90 01 443029
Illustraties: Wendy Panders

Terug naar lijst

Hagelslag en Hansje Brinker

Je woont in Nederland, maar dat wil niet zeggen dat je alles weet over ons landje dat er op de wereldbol maar klein uitziet.

Als je echt iets wil leren wat je nog niet wist over Nederland, dan moet je ‘De wortels van Oranje’, geschreven door Marc ter Horst een keer lezen. Dit boek staat vol met weetjes over ons kleine landje. Bijvoorbeeld dat er in onze supermarkten heel veel keus is als het gaat om toetjes. Zuivel wordt in de meest bijzondere smaken gemaakt, en wij Nederlanders zijn er gek op! Een ander opvallend rek in de supermarkt is dat van het zoete broodbeleg. Nergens ter wereld is er zoveel keus aan lekkers om op je brood te doen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de verschillende soorten hagelslag waar we uit kunnen kiezen. Een ander weetje over onze Nederlandse eetgewoonten gaat over drop. Wist je bijvoorbeeld dat er in zoute drop minder zout zit dan in zoete drop? In zoete drop zit namelijk meer suiker, waardoor je het zout niet proeft.

In ’De wortels van Oranje’ worden ook veel dingen uit de geschiedenis besproken. Zo kun je lezen over Hansje Brinker. Hij zou zijn vinger in het gat van een dijk hebben gestopt. Daardoor kon hij voorkomen dat de stad Haarlem onder water kwam te staan. Maar deze held heeft helemaal niet bestaan! Het is een verzonnen verhaal. In het boek lees je hoe het echt zit. Je kan ook lezen over minder leuke dingen die in Nederland zijn gebeurd. Daarover gaat bijvoorbeeld het stukje dat vertelt over de Hongerwinter: ‘In de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog stierven veel mensen van de honger en kou. Voedsel en brandstof waren schaars’. De onderwerpen die in het boek aan bod komen zijn heel verschillend. De titels nodigen uit om erover te lezen. Om er een paar te noemen: ‘Vergaderen in een ruimteschip’, ‘Hamster in de weg’, ‘Een gat in de kerk’ en ‘De dansende spionne’.

De tekst van Marc ter Horst leest makkelijk, ondanks dat de teksten veel dikgedrukte jaartallen bevatten. Daarnaast staan belangrijke woorden in oranje afgedrukt. De afbeeldingen zijn gemaakt door Wendy Panders. Zij gebruikt verschillende technieken. Zo tekent ze bijvoorbeeld, maar ze maakt ook gebruik van foto’s. Daarnaast zet ze soms woorden onder een tekening zodat je weet wat er te zien is. Weet jij bijvoorbeeld hoe een skelet van een wolharige neushoorn eruitziet? In dit boek kun je het zien! Zowel door de tekst als de illustraties kun je veel spannende dingen leren over Nederland.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Waar komt vandaag vandaan?van Ferry Piekart.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.