De woordsmidPatricia Forde

Terug naar lijst
 

De woordsmid

Titel: De woordsmid
Auteur: Patricia Forde
Uitgeverij: Ploegsma, 2019
ISBN: 978 90 216 7895 5
Illustraties:

Terug naar lijst

De kracht van woorden

Stel je voor… De aarde is verwoest door een klimaatramp, de Smelt genoemd. John Noa heeft een deel van de mensheid weten te redden door ze samen te brengen in Ark, een nederzetting waar strenge regels gelden. Buiten Ark leven degenen die te laat kwamen een zwaar leven met weinig water en voedsel. Sommigen leven zelfs zonder woorden…

Dit fictieve toekomstbeeld schetst Patricia Forde in ‘De woordsmid’. Het is een onwerkelijk beeld van de aarde dat je toch koude rillingen bezorgt, juist omdat de Smelt zoveel lijkt op de klimaatverandering van nu. Dat trekt je meteen het verhaal in. De combinatie met het Bijbelse verhaal over de ark van Noach zorgt bovendien voor een interessante, dubbele laag.

Hij herinnerde zich het einde nog zo levendig – elke minuut, ieder beeld. Het was begonnen met de regen. Drie weken lang onverbiddelijke regen. De mensen begonnen grappen te maken over het bouwen van een ark. Hij was hen allang voor.

Ark is echter verre van een idyllisch paradijs. Er heerst een grimmige sfeer waardoor je al gauw op het puntje van je stoel zit. Zo wordt een twaalfjarige jongen zonder medelijden verbannen naar de wildernis. Ook de regel dat inwoners enkel in Lijst mogen spreken, een verzameling van vijfhonderd geselecteerde woorden, is beklemmend.

Na het overlijden van haar meester wordt Letta de nieuwe woordsmid en daarmee ook de beheerder van Lijst. Haar taken bestaan uit het verzamelen, archiveren en uitdelen van woorden en je zou graag meer over dit bijzondere beroep te weten komen. Het is dus jammer dat je Letta weinig écht als woordsmid aan het werk ziet, maar ze heeft – heel begrijpelijk – belangrijkere dingen aan haar hoofd. Nadat ze de jonge ketter Marlo heeft ontmoet, raakt Letta namelijk betrokken bij een groep rebellen die haar doet inzien dat het leven verrijkt kan worden met kunst en muziek – twee dingen die verboden zijn in Ark. Knap beschrijft Forde hoe Letta begint te twijfelen aan alles waar ze tot dan toe in heeft geloofd en hoe ze uiteindelijk haar eigen keuzes maakt.

Ook het personage van John Noa krijgt diepgang, door perspectiefwisselingen waarbij je zijn gedachten leest. Die passages vormen een waardevolle toevoeging omdat je zo de geschiedenis van Ark beter leert begrijpen, maar ook de radicale, angstaanjagende plannen van John Noa ontdekt. Dat zorgt voor spanning, omdat je op dat moment meer weet dan Letta. Jammer genoeg blijft de karaktertekening van Marlo wat steken in herhalingen en ook Amelia, de vrouw van John, had wellicht wat extra aandacht verdiend, dan was de ontknoping minder uit de lucht komen vallen.

‘De woordsmid’ is een fascinerend avontuur met een duister randje, dat je tot aan het einde in zijn greep houdt… en misschien zelfs daarna nog.

Anne.

Leestip: Zin in nog zo’n dystopisch verhaal? Lees dan ook 'Borealis' van Marloes Morshuis.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.