De wondertuinGerda Dendooven

Terug naar lijst
 

De wondertuin

Titel: De wondertuin
Auteur: Gerda Dendooven
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1602 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Het geheim rond de schoentjes

Bij sprookjes denk je vaak aan Sneeuwwitje of Hans en Grietje. Toch zijn er ook sprookjes die je misschien nog niet kent. Een voorbeeld hiervan is ‘De stukgedanste schoentjes’.

De twaalf prinsessen uit ‘De wondertuin’ groeien beschermd op. Hun vader, de koning, is erg streng. Zo mogen ze wel feestjes geven, maar niemand uitnodigen. Voordat de prinsessen naar bed gaan, telt vader zijn dochters. Toch lukt het de zusjes om ’s nachts stiekem te ontsnappen uit het kasteel. Ze worden door prinsen naar een wondertuin gebracht. Daar dansen ze de hele nacht. De koning begrijpt niet waarom zijn dochters iedere dag nieuwe schoenen nodig hebben. Hij vertrouwt het niet en schakelt een speurneus in. Verschillende mannen proberen te ontdekken wat de prinsessen ’s nachts uitspoken. Dat valt niet mee!

Het boek is geïnspireerd op het sprookje ‘De stukgedanste schoentjes’ van Grimm. Toch staan er verschillende grapjes in die ervoor zorgen dat het een verhaal van deze tijd wordt. Een voorbeeld is wanneer het kamermeisje over de kwaliteit van de schoentjes nadenkt: ‘Made in Slechte Kwaliteit’.  Dit laat zien dat het verhaal geen standaard sprookje is. Dat blijkt ook uit het feit dat speurneus Tobias niet met een van de prinsessen wil trouwen. Hij zegt: ‘Ik val niet op prinsessen’.

Niet alleen het verhaal is anders dan andere sprookjes, ook de tekeningen zijn opvallend. De prinsessen zien er in de tekeningen niet uit zoals we ze normaal kennen. Deze prinsessen zijn niet mooi: ze kijken boos, hebben een veel te groot hoofd of te korte benen. Dat komt omdat Gerda Dendooven de prinsessen als een schets heeft getekend. Je ziet alleen de omtrek van de meisjes. Verder zijn de tekeningen lekker vol en rommelig zodat ze lijken op een kindertekening. Dat maakt het boek zo leuk. Het is net of het nog niet helemaal af is. Soms krijg je het idee dat de prenten nog ingekleurd moeten worden of dat er nog een strakke lijn om de tekening gezet moet worden. Dat maakt de illustraties van dit boek anders dan andere boeken. De tekentechniek is ook bijzonder omdat Gerda vaak een aantal kleurvlekken maakt, waar overheen ze dan met pen getekend heeft. Ze is dus niet binnen de lijntjes gebleven en dat zie je niet vaak in illustraties. De originele tekeningen passen goed bij de sprookjesachtige, geheimzinnige sfeer van het verhaal.

Als je van sprookjes houdt die op een moderne manier verteld worden, moet je ‘De wondertuin’ zeker lezen. De illustraties laten zien op welke verschillende manieren je kunt tekenen. Hier kun je veel ideeën uit halen. Daarnaast is het boek interessant omdat het een sprookje is dat niet zo bekend is. Van sprookjes ken je er nooit genoeg!

Ingrid vd H.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.