De wonderlijke werkplaats van oom TobiLissa Evans

Terug naar lijst
 

De wonderlijke werkplaats van oom Tobi

Titel: De wonderlijke werkplaats van oom Tobi
Auteur: Lissa Evans
Uitgeverij: Gottmer, 2018
ISBN: 978 90 257 7002 0
Illustraties:

Terug naar lijst

In het spoor van de goochelaar

Als zijn moeder een nieuwe baan krijgt, verhuist Kevin met zijn ouders naar Beeton, de stad waar zijn vader is opgegroeid. Kevin vindt de verhuizing maar niks, totdat hij tijdens een wandeling met zijn vader langs het oude familiebedrijf komt, Riels Magnifieke Mechanieken. Na een grote brand in die fabriek is Kevins oudoom Tobi – een beroemde illusionist – verdwenen.

‘Is hij verdwénen? Hoezo is hij verdwenen?’ ‘Ik bedoel dat hij is weggegaan en nooit meer naar Beeton is teruggekeerd.’

Terwijl Kevin meer over zijn oudoom te weten probeert te komen, wordt hij achtervolgd door zijn nieuwsgierige buurmeisjes, de drieling Maartje, Meike en Julie. Om aan hen te ontsnappen verstopt hij zich in een telefooncel… en daar begint zijn raadselachtige speurtocht naar de verborgen werkplaats van oom Tobi pas écht.

‘PS Begin in de telefooncel in de Hoofdstraat.’

Vanaf dat moment kun je ‘De wonderlijke werkplaats van oom Tobi’ niet meer wegleggen totdat je weet waar de zoektocht toe leidt. Het boek is als een puzzel waarvan de stukjes knap verwerkt zitten in het verhaal. Zo lijken sommige ontmoetingen, gebeurtenissen en details misschien niet direct belangrijk. Pas op een later moment krijgen ze ineens toch betekenis, zoals de hoeveelheid toffees die je uit de automaat krijgt (wat is nou weer een bakkersdozijn?). Samen met Kevin volg je dit spoor van aanwijzingen en raadsels, waarover je lekker mee kunt denken – vaak met verrassende uitkomsten.

Lissa Evans heeft een vlotte schrijfstijl en weet de spanning goed vast te houden. De raadsels volgen elkaar in een prettig tempo op, waardoor de speurtocht niet langdradig wordt. Bovendien is er ondertussen ook nog van alles aan de hand. Kevin is niet de enige die de werkplaats zoekt, zo blijkt wanneer hij in de gaten gehouden wordt door de onhandige leerling-goochelaar Clifford. Als bouwvakkers ook nog eens op het punt staan om het huis van oom Tobi te slopen, wordt het helemaal een race tegen de klok.

Daarnaast voegt Evans ook een goede dosis humor toe. Zo gebruikt Kevins vader een hoop moeilijke woorden waardoor Kevin hem soms nauwelijks kan volgen. Ook de obsessie van de drieling met hun nieuwe buurjongen, die ze tot het hoofdonderwerp van hun buurtkrantje hebben benoemd, zorgt voor komische situaties.

‘Wat ik alleen nog moet weten is je achternaam, de naam van je goudvis, de naam van je nieuwe school, de naam van je oude school, je geboortedatum, je favoriete hobby, je lievelingseten, je lievelingsdier, je favoriete sport, je schoenmaat, hoeveel je precies weegt en hoe lang je bent…’

‘De wonderlijke werkplaats van oom Tobi’ is een meeslepend avontuur met een verrassend magisch einde.

Anne.

Leestip: In Drie is te veel van Martine Kamphuis ondernemen Olivier, Maddie en Klaasje ook een spannende zoektocht om de winkel van Klaasjes moeder te redden.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.