De wonderlijke lotgevallen van Olle en LenaMaria Parr

Terug naar lijst
 

De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena

Titel: De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena
Auteur: Maria Parr
Uitgeverij: Lannoo, 2007
ISBN: 978 90 856 8003 1
Illustraties: Heleen Brulot

Terug naar lijst

Beste vrienden

Olle weet het zeker: zijn buurmeisje Lena Lid is zijn beste vriendin. Lena bedenkt de meest wilde plannen en voert ze nog uit ook. Lena is nooit bang. Lena is stoer. Maar hoewel ze alles samen doen, heeft Lena nog nooit gezegd dat Olle ook haar beste vriend is. Is Lena daar misschien te stoer voor? Olle weet het niet, maar hij is iedere keer weer blij als Lena zonder kleerscheuren uit een avontuur komt. En poeh, avonturen beleven ze samen! In 'De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena' van Maria Parr kun je er alles over lezen.

Wat dacht je van die keer dat Lena een kabelbaan maakt tussen het huis van Olle en haar kamerraam? Halverwege het touw worden haar armen toch wel erg moe. Olle schiet haar te hulp.‘Mijn handen werden zweterig terwijl ik hevig nadacht. Ik hoopte maar dat Lena’s handen droog waren. Stel je voor dat ze houvast verloor en twee verdiepingen naar beneden donderde! Toen kreeg ik een inval: het matras’.

De plannen die Olle en Lena bedenken, lopen eigenlijk bijna altijd per ongeluk verkeerd af. Meestal met een doktersbezoek (Lena heeft al vier keer een hersenschudding gehad) en boze ouders. Maar toch zou je willen dat je Olle of Lena was. Want Maria Parr heeft twee geweldige beste vrienden bedacht die elkaar door dik en dun steunen. En gelukkig blijven hun ouders nooit lang boos.

Zoals die keer dat ze al hun huisdieren en de koeien van de boer op een gammel bootje laden om de Ark van Noach na te spelen. Natuurlijk loopt het gigantisch mis als de katten ruzie krijgen en de koeien in paniek uit de boot springen. Ja, ga dat maar eens uitleggen aan je ouders!

Maria Parr heeft met ‘De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena’ een geweldig boek geschreven. Het is ontroerend en grappig. Zo grappig dat je vast af en toe tijdens het lezen hardop moet lachen: die Olle en Lena bedenken ook de gekste dingen! Ook kinderen in Noorwegen, waar Maria Parr vandaan komt, houden van Olle en Lena. Daar heeft het boek namelijk de Noorse kinderliteratuurprijs in 2005 gewonnen.

In ‘De wonderlijke lotgevallen van Olle en Lena’ staat de vriendschap tussen Olle en Lena centraal. Maar dan krijgt Olle de schrik van zijn leven. ‘'Eigenlijk was ik van plan geweest om te brullen, precies zoals zij dat altijd doet. Ik zou zo hard roepen dat het door de halflege keuken schalde, roepen dat je het niet kon maken om te verhuizen zonder eerst te waarschuwen! Ik had mijn mond al opengedaan om het ook echt te doen, maar toen ging het toch niet. Lena zag er ook niet meer uit als zichzelf. “Ga je verhuizen?” fluisterde ik tenslotte.'

Jantine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.