De wonderlijke hoed van BeerImai Ayano

Terug naar lijst
 

De wonderlijke hoed van Beer

Titel: De wonderlijke hoed van Beer
Auteur: Imai Ayano
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2014
ISBN: 978 90 5116 361 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Vogelvrienden

Wat doe je als je vrienden ervandoor gaan en je alleen achterblijft? Beer weet eerst niet eens dat hij vrienden heeft. Hij woont in zijn eentje. De mensen in de buurt zijn bang voor hem en laten hem met rust. Beer, die er met zijn hoed, paraplu en tas helemaal niet woest uitziet, vindt zijn leven prima. Of lijkt dat maar zo?

De Brits/Japanse Ayano Imai schrijft en tekent over Beer in ‘De wonderlijke hoed van Beer’. De titel en de prent op het omslag verklappen al wat er met Beer staat te gebeuren: er komen vogels in zijn hoed wonen. En het is niet zomaar een hoed, de hoed groeit naarmate meer vogels op zoek zijn naar een nestje.

‘Eerst weet Beer niet wat hij moet doen. Maar na een tijdje vindt hij het wel gezellig, dat gefluit boven zijn hoofd. Ineens is hij niet meer alleen.’

Beer loopt uiteindelijk trots met zijn meterslange hoed over straat. Zo’n hoed willen zijn buurtgenoten ook wel. Maar dan wordt het herfst, de periode waarin vogels naar warmere oorden trekken.

‘Misschien wordt mijn leven wel weer rustig en kalm, net als vroeger, denkt Beer. Maar wat heb je aan rustig en kalm zonder vrienden?’

Niet alleen de hoed van Beer is wonderlijk, ook de prenten zijn wonderlijk. Ayano Imai gebruikt vooral dunne lijnen en veel zachte tinten grijs, wit, geel, groen en blauw. De kleuren lijken bijna doorschijnend te zijn en zorgen zo voor een dromerige sfeer. Alleen Beer ziet er stevig uit met zijn donkerbruine vacht.

Er zijn ook veel onlogische dingen te zien op de prenten, zoals een boek bungelend aan een tak van een boom, gras dat in het huis van Beer groeit of een wekker hangend aan een spinnenweb. Zij maken het verhaal nog dromeriger en zorgen ervoor dat je blijft kijken.

De prenten staan steeds rechts, omkaderd door het wit van de pagina. Wanneer de lange hoed te zien is, loopt de tekening juist van de pagina af en is de bovenkant van de hoed niet meer zichtbaar. Links zie je kleinere tekeningen zonder achtergrond, die ook met het verhaal te maken hebben. Ze geven soms extra uitleg (hoe de hoed groeit) en roepen soms vragen op (zit de ooievaar echt bovenop de hoed?).

De tekst staat ook steeds links, bovenaan de pagina in dunne ronde letters. Hierdoor lijkt het alsof de tekst niet echt bij het verhaal hoort. De betekenis van de zinnen versterkt dat gevoel: de schrijver legt af en toe iets te veel uit. Tekst en beeld vormen zo geen mooi geheel.

De kracht van vriendschap is een fijn, maar wel veelgebruikt thema. Toch laten (vooral) de prachtige prenten in ‘De wonderlijke hoed van Beer’ je er opnieuw van genieten. 

Inger.

Andere prentenboeken over eenzaamheid en vriendschap: ‘Meneer Tijger wordt wild’ Peter Brown‘Grote Wolf & Kleine Wolf’ Nadine Brun-Cosme en ‘De rode boom’Shaun Tan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.