De wolven van CurrumpawWilliam Grill

Terug naar lijst
 

De wolven van Currumpaw

Titel: De wolven van Currumpaw
Auteur: William Grill
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers, 2017
ISBN: 978 90 5956 795
Illustraties: William Grill

Terug naar lijst

Meer dan alleen informatief

Wanneer je ‘De wolven van Currumpaw’ van William Grill voor je hebt liggen, moet je het nog niet direct openslaan. Neem allereerst de kaft volledig in je op door het goed te bekijken én te voelen. Het wordt dan al duidelijk dat het boek dat je in je handen hebt bijzonder is.

‘De wolven van Currumpaw’ speelt zich af in het Wilde Westen, waar het na de komst van de Europese kolonisten nooit meer hetzelfde zal zijn. De indianen die er wonen worden weggejaagd en de wolven die er leven worden gedood. Maar er is één wolf die iedereen te slim af is en kan overleven met zijn vijfkoppige roedel: Lobo, de Koning van de Currumpaw-rivier. Op zijn hoofd staat een premie. Een hele goede jager genaamd Seton gaat de uitdaging aan om de Koning van Currumpaw te doden, maar dat gaat nog zo gemakkelijk niet. De strijd tussen de twee eist ook zo zijn tol voor Seton zelf…

Zowel de tekst als de illustraties nemen je mee in de wereld van het Wilde Westen. De wisselwerking tussen beiden zorgt ervoor dat het verhaal bijzonder sterk naar voren komt en echt gaat leven. De tekeningen en de tekst maken het mogelijk om het verhaal van zowel de kant van de wolven als van de jager Seton te bekijken. Dat maakt het tot een indrukwekkend geheel. William Grill heeft de kracht om met weinig woorden verschillende emoties op te roepen. Niet in de laatste plaats verdriet, bijvoorbeeld wanneer Lobo’s vrouwtje Blanca door Seton wordt gebruikt om Lobo te lokken.

De tekeningen zijn abstract te noemen door de vorm, maar de zachte kleuren en schetsmatige stijl zorgen voor herkenbaarheid en brengen het dichtbij. Er zitten veel details in en dat maakt het een genot om naar te kijken. De prominente plaats die de tekeningen innemen, geven aan dat er bijzondere aandacht naar uitgaat. Er is niet voor niets een Zilveren Penseel 2018 toegekend aan ‘De wolven van Currumpaw’. Dat is in de categorie informatief gebeurd, gezien de waardevolle informatie die gegeven wordt over de houding van mensen ten opzichte van wolven. Toch doet deze omschrijving het boek te kort: door het mooie verhaal is ‘De wolven van Currumpaw’ zoveel meer.

Het boek eindigt met een nawoord van William Grill, waarin hij nog wat achtergrondinformatie geeft. Ook geeft hij een eerlijke kanttekening bij zijn boek: ‘Ik besef dat dit boek geen recht doet aan wat de Europese kolonisten de oorspronkelijke bevolking hebben aangedaan. Dat zou een heel ander verhaal worden, dat een apart boek verdient.’ Een boek waar William Grill de aangewezen persoon voor zou zijn om het te maken, met zijn integere manier van aanpakken van een emotioneel onderwerp.

Suzan.

Leestip: In Die verbazingwekkende Verenigde Staten van Terry Deary kun je meer leren over de geschiedenis van Amerika.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.