De witte girafLauren St.John

Terug naar lijst
 

De witte giraf

Titel: De witte giraf
Auteur: Lauren St.John
Uitgeverij: De Fontein, 2008
ISBN: 978 90 261 2397 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Het meisje en de giraf

‘De nacht waarin Lisa Allen elf jaar werd, was de nacht dat haar leven volkomen, absoluut en totaal veranderde.’

Lisa lijkt een heel gewoon Engels meisje. Maar dan gebeurt het ondenkbare: haar ouders gaan dood in een brand waar Lisa zelf maar net aan weet te ontsnappen. En ineens is ze helemaal alleen. Of nee, toch niet helemaal. Lisa blijkt een oma te hebben. In Zuid-Afrika.

Lisa gaat bij haar grootmoeder in het wildpark Sawubona wonen. Eind goed al goed, zou je denken. Want Lisa is dol op dieren en voelt zich in het Afrikaanse landschap wonderwel thuis. Maar nee. Gwyn Thomas is namelijk geen lieve oma die Lisa onmiddellijk in de armen sluit, maar een kille vrouw die Lisa vanaf de eerste minuut heel onaardig behandelt. Lisa begrijpt er niets van. Als ze op een dag Grace ontmoet, een Afrikaanse medicijnvrouw, wordt het alleen nog maar gekker.

'Ze legde haar hand op Lisa’s voorhoofd en Lisa voelde een elektrische stroom door haar lichaam gaan. Grace’ ogen gingen wijd open. “Je hebt de gave, kind,” fluisterde ze. “Precies zoals de voorouders hebben gezegd.”’

Sawubona is vol geheimen en Lisa is vastbesloten om die allemaal te ontraadselen, al is ze nog zo verdrietig en alleen. Op een avond, na een ruzie met haar grootmoeder, staat Lisa door haar raam naar buiten te kijken. Ze voelt zich verschrikkelijk eenzaam.

‘Buiten gierde en bonkte de wind rond het huis en de donder kraakte alsof er in de hemel duizend rotsblokken aan stukken braken. De bliksem spleet de hemel doormidden. Lisa hapte naar adem. Naast de drinkplaats stond een witte giraf en hij keek haar recht aan!’

De komst van de witte giraf maakt alles weer heel anders. Lisa en hij worden vrienden. Jemmy (zo noemt Lisa hem) laat haar zelfs op zijn rug rijden. Ze maken prachtige tochten door het reservaat. In het geheim. Helaas ligt er gevaar op de loer: er zijn stropers op zoek naar Jemmy. Die kunnen hem voor veel geld verkopen. Kan Lisa Jemmy redden of is ze te laat?

‘De witte giraf’ is geschreven door Lauren St. John, die zelf in Afrika is opgegroeid. Je kunt merken hoeveel ze van Afrika houdt. Ze beschrijft het zo goed dat je het gevoel krijgt dat je er zelf rondloopt. En zo vertelt ze ook het verhaal van Lisa en Jemmy: levensecht. Je ruikt Jemmy’s zoetige geur en aait zachtjes zijn zilverwitte vlekken met een zweempje kaneel. En je voelt je handen warm worden als Lisa Jemmy met alle kracht beter probeert te maken. Hoe het allemaal afloopt? De laatste zin in het boek gaat zo:
‘Dit is namelijk niet het eind. Dit is nog maar het begin.'

Iris.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.