De wereld achter het hekZana Fraillon

Terug naar lijst
 

De wereld achter het hek

Titel: De wereld achter het hek
Auteur: Zana Fraillon
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN: 978 90 245 7657 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Nooit van z’n leven kan altijd veranderen

‘De wereld achter het hek’
gaat over een actueel en aangrijpend onderwerp: de vluchtelingencrisis. De jonge Subhi – ongeveer een jaar of tien – vertelt zijn verhaal.

Subhi is geboren in een vluchtelingenkamp. Daar woont hij al zijn hele leven. Lange tijd wordt het niet precies duidelijk waar en wanneer het boek zich afspeelt, maar uiteindelijk blijkt dat Subhi Rohingya is: een etnische moslimminderheid die in Myanmar woont. Subhi is gevlucht en woont in een detentiecentrum in Australië met zijn moeder en zus Queeny. Zij wachten (tevergeefs) op Subhi’s vader.

Subhi is een lief en ontroerend personage. Hij klinkt erg volwassen voor zijn leeftijd, waardoor je in eerste instantie denkt dat je te maken hebt met een jongen van een jaar of zestien. Het is dan wel een beetje gek als je er op een gegeven moment achter komt dat Subhi een stuk jonger is.
Hij brengt in het kamp veel tijd door met Eli, zijn beste vriend, die iets ouder is. Het is dan ook vreselijk als Eli van hun Familie-kamp wordt overgeplaatst naar Alfa: een kamp voor volwassen mannen. Blijkbaar doet het de kampleiding weinig dat Eli dat nog lang niet is.

Het leven is er hard: er is geen tot weinig onderwijs en gezondheidszorg aanwezig; de sleur en verveling overheerst. Er verschijnt een lichtpuntje in Subhi’s leven als hij het ‘Buitenmeisje’ Jimmie ontmoet: zij wandelt op een avond door een geheime doorgang het kamp in. Jimmie heeft een mooi boek bij zich, maar kan zelf nog niet goed lezen. Ze vraagt Subhi of hij de verhalen uit dit boek – van haar overleden moeder – aan haar wil voorlezen. Subhi wil niets liever, want in het kamp is er niets anders te lezen dan gebruiksaanwijzingen. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen de twee, terwijl ondertussen de ‘gekte’ in het kamp toeneemt. Lopen Subhi, Queeny en Eli steeds meer gevaar?

‘De wereld achter het hek’ is geen boek waar veel in gebeurt, en dat past ook eigenlijk precies bij de beklemmende sfeer die Zana Fraillon neerzet: het is geen waardig leven in het kamp. Ze schrijft in lange, zwierige en beeldende zinnen. Als je het boek dichtslaat, heb je een knoop in je maag. Waarom laten wij dit soort toestanden toe? Hoe kan het zijn dat vluchtelingenkinderen opgroeien zonder écht buitenspelen, zonder boeken, speelgoed en zonder goed onderwijs? Op een plek waar maaltijden over de datum zijn en er amper schoon drinkwater aanwezig is?

In het nawoord schrijft Fraillon dat ze had gewild dat ze het boek nooit had hoeven schrijven. Maar de omstandigheden brachten haar daartoe en Fraillon levert dan ook een mooi pleidooi af voor meer empathie en menselijkheid in deze vaak afschuwelijke wereld.

Lizan.

Leestip: Wil je nog een boek lezen over een jonge vluchteling? Lees dan De gelukvinder van Edward van de Vendel en Anoush Elman.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.