De Waterwaack van NatterlandeMarco Kunst

Terug naar lijst
 

De Waterwaack van Natterlande

Titel: De Waterwaack van Natterlande
Auteur: Marco Kunst
Uitgeverij: Lemniscaat, 2017
ISBN: 978 90 477 0776 9
Illustraties: Marieke Nelissen

Terug naar lijst

Doldwaas avontuur in een moeras

Stel je voor: je moeder krijgt een mysterieuze brief van Watersnoodtariskantoor Kolk & Kwelwater waarin staat dat zij een huis en een moeras erft als ze bereid is om ‘waterwaack’ van dit gebied te worden. Daarvoor moet zij minimaal een jaar in het Waterwaackhuis wonen en geheimzinnige taken uitvoeren. De tweeling Toffee en Gum (ja, zo heten ze echt!) ruikt avontuur. Maar hun vader en moeder – die van rijk worden hun levensdoel hebben gemaakt – ruiken vooral geld.

Het gezin van Toffee en Gum, inclusief hond Karl Friedrich en Braziliaanse nanny’s, verhuist. Net als de Zomp (het gebied waar Toffee en Gum gaan wonen) is het Waterwaackhuis vreemd en mysterieus. Het lijkt wel alsof het huis zijn eigen gang wil gaan, net als het moeras eromheen… Want wanneer de ouders van Toffee en Gum van het gebied een woonwijk willen maken, sputtert het land tegen. Water komt omhoog, en een dijk gooit een pasaangelegde asfaltweg van zich af. Wat is hier aan de hand?

Er gebeuren bijzondere dingen in ‘De Waterwaack van Natterlande’. Het verhaal laat zich maar moeilijk navertellen, want er gebeurt zoveel! Het boek is niet voor niets vierhonderd pagina’s lang. Schrijver Marco Kunst neemt alle ruimte die hij nodig heeft. Grappig is dat hij dat zelf ook wel weet: ‘Dit zijn nou echt van die dingen die eruit moeten als je strak en keurig je verhaal vertelt’. Er had inderdaad flink wat geschrapt kunnen worden in het verhaal, vooral als het gaat om bijpersonen die weinig toevoegen.

‘De Waterwaack van Natterlande’ staat vol met onnodige, maar heel grappige details. Kunst kan van alles met taal. Hij verzint gekke woorden en zinnen (‘feestelijk precisiebombardement’) of is gewoon hilarisch: ‘Ik ben een poweet, dat is een dichter die weet!’. Wanneer je houdt van fantasierijke, bizarre en prettig gestoorde verhalen die alle kanten opgaan, dan is de ‘De Waterwaack van Natterlande’ een goede keuze. Soms begrijp je er helemaal niets van, maar dat maakt voor je leesplezier weinig uit.

Kunst heeft ook wel een boodschap te vertellen, hoewel die er niet al te dik bovenop ligt. Hij laat je nadenken over egoïsme en hebzucht. Waarom vernielen mensen de natuur zo? Waarom tonen we zo weinig verantwoordelijkheid? Het is daarom ook jammer dat Toffee en Gum niet echt actie ondernemen tegen hun ouders. Het was leuk en spannend geweest om te lezen over wat voor soort spanningen en ruzies dat in het Waterwaackhuis had gezorgd.

Een hele mooie toevoeging aan het boek zijn de prachtige kleurillustraties van Marieke Nelissen. Ze verduidelijken vaak ook het verhaal. Wanneer jij weer eens de kluts een beetje kwijt bent, zorgen Nelissens tekeningen ervoor dat je weer een mooi beeld hebt van al die knotsgekke avonturen die Toffee, Gum en de andere inwoners van Natterlande beleven.

Lizan.

Leestip: Wil je meer doldwaze verhalen lezen waarin taal een grote rol speelt? Probeer dan eens een boek van Roald Dahl, zoals De Griezels, of een boek van Paul Biegel, bijvoorbeeld De rode prinses.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.