De waarheid volgens Mason ButtleLeslie Connor

Terug naar lijst
 

De waarheid volgens Mason Buttle

Titel: De waarheid volgens Mason Buttle
Auteur: Leslie Connor
Uitgeverij: Lemniscaat, 2018
ISBN: 978 90 477 026 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Pijnlijk oprecht

Boeken geven je de kans om in het hoofd van iemand anders te kruipen. Dat kan echt een heel ander hoofd zijn dan het jouwe of juist wel meer eenzelfde soort hoofd. In ‘De waarheid volgens Mason Buttle’ van Leslie Connor volgen we Mason en hij is niet zo snel. Als hij een verhaal probeert te vertellen, dan gaat dat van de hak op de tak en dat levert onhandige situaties op. Vooral wanneer inspecteur Baird erachter probeert te komen wat er met Masons beste vriend Benny Kilmartin is gebeurd. Mason heeft Billy als laatste in leven gezien, toen er nog niets aan de hand was. Dat vertelt Mason tot in den treure aan de inspecteur, maar deze blijft het idee hebben dat Mason niet alles verteld. Dat valt hem zwaar, net als de pesterijen van zijn schoolgenoten waarmee hij dagelijks te maken krijgt. Mason bloeit weer wat meer op door zijn nieuwe vriend Calvin Chumsky, samen staan ze sterk(er). Maar als Calvin verdwijnt, dan ziet het er niet goed uit voor Mason…

‘De waarheid volgens Mason Buttle’ houdt je lang in spanning. Je komt namelijk nog niet echt te weten wat er nou precies met Benny is gebeurd. Het duurt ook een tijd voordat Calvin verdwijnt. De verdwijning zelf speelt eigenlijk niet eens zo’n grote rol, het gaat vooral om de nasleep ervan. Die nasleep leidt als het ware naar de uiteindelijke ontknoping, die door de geleidelijke opbouw van de spanning des te indrukwekkender is.

Het contrast met Mason en jou wordt op een scherpe manier duidelijk gemaakt, doordat je als lezer op bepaalde momenten meer kunt weten dan Mason. Het lukt hem namelijk niet om bepaalde connecties al (meteen) te maken en jij als lezer kan dat waarschijnlijk wel. Voor jou is het bijvoorbeeld sneller duidelijk hoe de dorpsgemeenschap tegen Mason aankijkt. Hijzelf realiseert zich dat pas veel later en dat besefmoment breekt echt je hart.

Een ontroerende verhaallijn is de vriendschap tussen Mason en het hondje Moonie. Hij hoort bij de familie Drinker, die dichtbij de Buttles wonen. De zoon Matt heeft het samen met zijn vriend Lance altijd op Mason gemunt. En later ook op Calvin. Mason en Calvin zijn eigenlijk twee buitenbeentjes en Moonie wordt net zo behandeld door Matt. De liefde die Mason voor Moonie voelt, spat van de bladzijden af. Het wordt zo mooi beschreven, dat je Moonie zelf wel zou willen knuffelen. Ook de vriendschap tussen Mason en Calvin is hartverwarmend. Ze kunnen geen grotere tegenpolen van elkaar zijn: in tegenstelling tot Mason is Calvin dun, klein, slim en geen overmatige zweter. Calvin ziet Mason zoals hij is en vice versa.

Leslie Connor heeft personages neergezet om niet snel meer te vergeten.

Suzan.

Leestip: Big van Mireille Geus gaat het over een meisje dat anders is en hoe daarop gereageerd wordt door anderen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.