De waanzinnige tandartsDavid Walliams

Terug naar lijst
 

De waanzinnige tandarts

Titel: De waanzinnige tandarts
Auteur: David Walliams
Uitgeverij: Clavis, 2014
ISBN: 978 90 448 2333 2
Illustraties: Tony Ross

Terug naar lijst

Kom maar bij mammie

Als je bang bent voor de tandarts moet je nu stoppen met lezen. Of nee, wacht! Dit boek kan je misschien juist wel van je angsten af helpen. Als je het aandurft, wees dan gewaarschuwd want van griezelen kun je zeker zijn als je 'De waanzinnige tandarts van David Walliams leest. Dus zet je tanden er maar gauw in.

Alfie is een jongen met een heleboel rotte tanden. Op zesjarige leeftijd trok een bejaarde tandarts na heel veel pijnlijk gesjor bij Alfie de verkeerde tand. Nou kunnen wij je vertellen dat dit eigenlijk nooit gebeurt, maar je kunt je voorstellen dat Alfie besloot om nooit meer naar de tandarts te gaan. Vandaar de rotte tanden. Maar dan krijgt de stad waar Alfie woont op een dag een nieuwe tandarts, omdat de vorige tandarts op verdachte wijze om het leven is gekomen. Er is iets niet in de haak met die nieuwe tandarts, een boomlange dunne dame met spierwitte blinkende tanden en al net zulke witte haren. Juffrouw Wortel wil 'Mammie’ genoemd worden, maar uit haar mond klinkt dat niet zo lief als je zou denken. Ze geeft de kinderen snoepjes in alle soorten en maten, maar suiker is toch juist slecht voor je tanden? En wat is er mis met haar tandpasta?

Alfie schroefde het dopje van de tube. En onmiddellijk kwam er kleverige smurrie, zo geel als etter, als een slang uit de opening gekropen. Het rook ranzig, als warm braaksel. Een kleine klodder ervan viel op de grond. Het siste en bruiste en boorde een gat in de stenen brug, alsof het een brandend zuur was.

Al gauw gebeuren er nog meer rare dingen in de stad. Kinderen die hun gewisselde melktanden onder hun kussen leggen, vinden de volgende ochtend in plaats van geld ineens heel gekke dingen terug onder datzelfde kussen. Een wespennest, kattenpoep, een vieze oude wrattensok, een oogbal, kakkerlakken en ga zo maar door.  Alfie en zijn vriendinnetje Gabz weten zeker dat juffrouw Wortel erachter zit en dat dit nog maar het begin is van haar kwaadaardige plannen. Omdat agent Oen, de naam zegt al genoeg, hen niet gelooft, moeten ze met gevaar voor eigen tanden zelf actie ondernemen.

'De waanzinnige tandarts’ van David Walliams is een avontuurlijk griezelverhaal. Maar dat niet alleen. Want dit boek gaat ook over familie, vriendschap en moed. Heel veel moed. Bovendien zit het boek bomvol grappen en bizarre situaties. Daardoor zit je niet alleen van de spanning op het puntje van je stoel, maar lig je ook regelmatig rollend van het lachen op de grond. De tekeningen van Tony Ross helpen daar goed aan mee. Net als de gekke personages die je tegenkomt in dit boek. Zo heb je bijvoorbeeld Winnie, de in schreeuwerige kleuren geklede en op een scooter rondrijdende maatschappelijk werkster wiens achterste ontploft van koffiesnoepjes. En Raj, een rommelige krantenverkoper die zijn post-its in de vriezer bewaart en bang is voor zijn eigen honingkoeken. Vergeleken met hen is Alfie doodnormaal. Toch is hij de grote held van dit boek want hij mag dan normaal zijn, niemand is zo dapper als Alfie. En dat terwijl hij met zijn rotte gebit toch wel het meeste gevaar van iedereen loopt…

Kim.

Leestip: Lees nog eens een ander spannend boek van David Walliams, zoals 'De middernachtbende

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.