De vuurproefLene Kaaberbol

Terug naar lijst
 

De vuurproef

Titel: De vuurproef
Auteur: Lene Kaaberbol
Uitgeverij: Lannoo, 2015
ISBN: 978 94 014 2396 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Pratende dieren en toverkracht

Zou je ook wel eens willen weten wat je hond nu eigenlijk echt wil zeggen? Of wat je konijn vindt van het eten dat hij iedere dag krijgt? Misschien zou het handig zijn om met dieren te kunnen praten.

Clara wordt op een dag aangevallen door een zwarte kat. Zomaar uit het niets! De kat krabt Clara en laat een wond achter. Maar er gebeuren meer rare dingen. Als Clara met haar klasgenoot Oscar naar huis fiets, wordt het opeens zo mistig dat ze van hun fiets moeten stappen. Uit de mist verschijnt een gedaante, een mens met vleugels, in de kleuren bruin en grijs, als roofvogelvleugels. Het gezicht van het wezen lijkt ook op een vogel. Het zegt: “Heksenkind… ga met me mee.”

Clara’s moeder besluit na dit voorval dat Clara een tijdje bij haar tante Isa moet gaan logeren. De gedaante die Clara heeft gezien blijkt Chimaera te zijn. Het is belangrijk dat zij Clara niet te pakken krijgt. Clara ontdekt dat ze een wilde heks is. Clara leert van haar tante allerlei dingen die ze moet weten als wilde heks. Bijvoorbeeld hoe ze contact kan maken met dieren. Wanneer haar tante niet thuis is, ziet Clara dat er brand is in de schuur waar het paard staat. Clara gaat erheen en dan ziet ze boven op het dak haar vijand Chimaera zitten. Gelukkig loopt het goed af, maar Chimaera moet gestopt worden.

Clara en tante Isa besluiten naar de Ravenvallei te gaan. Daar zal blijken welke straf Chimaera krijgt. Maar Chimaera is zo machtig, ze wil testen of Clara daadwerkelijk magische krachten bezit en dus een wilde heks is. Als blijkt dat Clara een muis kan oproepen, is voor iedereen duidelijk dat ze een wilde heks is. Maar nu gaat het er nog om of ze de waarheid spreekt. Dat testen ze door de vuurproef. Die proef bestaat uit vier elementen: hemelvuur, watervuur, aardevuur en hartenvuur. Chimaera heeft er weinig vertrouwen in dat Clara de proeven kan doorstaan: “Ik hoop dat je er klaar voor bent, heksenkind,” fluisterde ze koud. “Het is te laat om ervandoor te gaan…” Zal het Clara lukken de proeven te trotseren, en haar aanklacht tegen Chimaera te doorstaan?

‘De vuurproef’ is een spannend boek met magische elementen. Je weet dat de dingen die in het boek staan niet echt kunnen gebeuren maar dat is niet erg. Lene Kaaberbol schrijft duidelijk en het verhaal is spannend. Soms zijn de fantasievolle namen die in het boek voorkomen wel wat moeilijk maar dat is niet zo erg. Clara weet niet wat haar overkomt en komt voor verrassingen te staan. Lijkt jou dat ook leuk, dan moet je ‘De vuurproef’ zeker eens lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘De spionnenclub’ van Rebecca Stead.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.