De vriend van de vriendin van de moeder van MajaKatarina Kieri

Terug naar lijst
 

De vriend van de vriendin van de moeder van Maja

Titel: De vriend van de vriendin van de moeder van Maja
Auteur: Katarina Kieri
Uitgeverij: Van Goor, 2009
ISBN: 978 90 475 0456 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Ultragrijze dinsdagen

Over jongeren en hun weg naar volwassenheid zijn al veel boeken geschreven. De verliefdheden, de ongelukkige liefdes, de populaire groepjes, de mislukkelingen... Is er aan die stapel nog iets leuks toe te voegen? Het antwoord is een volmondig ‘ja'! ‘De vriend van de vriendin van de moeder van Maja' is een jongerenboek, maar dan van een heel andere orde. De Zweedse Katarina Kieri schreef een meesterwerkje.

‘De vriend van de vriendin van de moeder van Maja' bestaat eigenlijk uit elf korte verhalen. In het begin lijkt het alsof de verhalen los van elkaar staan, maar naarmate je verder leest, merk je dat de verhalen allemaal met elkaar zijn verbonden, als een lappendeken. In de verschillende verhalen komen verschillende hoofdpersonen aan het woord. Een beetje verwarrend misschien, maar omdat de personen in een ander verhaal weer opduiken, valt je op hoe interessant het is dezelfde gebeurtenis door verschillende ogen te bekijken. Zo maak je in het eerste verhaal kennis met Emmely. Het is duidelijk dat er iets aan de hand is met haar. Maar pas in het allerlaatste verhaal, waarin Armin - de ex van Emmely - zijn verhaal doet, wordt duidelijk wat er precies is gebeurd. Het boek is als een puzzel die steeds duidelijker in elkaar valt, maar zichzelf nooit helemaal prijsgeeft.

Het boek vertelt over bekende problemen, over hopeloze verliefdheid, over verdriet. Lena bijvoorbeeld gaat met haar ouders op vakantie naar hun zomerhuisje en neemt vriendin Cecilia mee, maar de vreemde buurman Sven gooit roet in het eten. Elisabet gaat naar bed met Marcus, die eigenlijk voor Cecilia is bestemd:
'Ze slopen om elkaar heen, Marcus en Cecilia, als wezens uit een droom. Elisabet vond dat er iets benijdenswaardigs moois in zat, iets exclusiefs, iets zuivers, iets waardigs'.

Maar hoewel de gebeurtenissen misschien herkenbaar zijn, de vorm waarin Katarina Kieri het verhaal heeft gegoten is heel anders dan in de meeste jongerenboeken. De personen leven in hun eigen wereld en kijken met een bepaalde afstand naar gebeurtenissen. De verschillende verhalen met de verschillende hoofdpersonen benadrukken dat. Zoals docente Margareta Spegel zegt: ‘Ze zijn zo vol van zichzelf, zo in beslag genomen door het zijn wie ze zijn. Ze zijn er zó vol van dat ze afstoten. Andere afstoten, elkaar afstoten, maar dat begrijpen ze niet.'

Deze afstandelijkheid past goed bij de stijl waarin de verhalen zijn geschreven. Katarina Kieri gebruikt prachtige zinnen om de filosofische en poëtische gedachten van de hoofdrolspelers te verwoorden:
'Nou ja, dinsdagen zijn zo ultragrijs en doordeweeks als maar kan. Dinsdagen bestaan wel, maar laten geen sporen na. Misschien is het met oktober wel precies hetzelfde'.

Verder is het boek erg mooi vormgegeven. Vooral de prachtige kaft maakt meteen nieuwsgierig naar wat er achter verscholen zit. ‘De vriend van de vriendin van de moeder van Maja' is een origineel boek, dat je keer op keer kunt lezen. Een echt kunstwerk. 

Mieke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.