De vreselijke tweelingJozua Douglas

Terug naar lijst
 

De vreselijke tweeling

Titel: De vreselijke tweeling
Auteur: Jozua Douglas
Uitgeverij: De Fontein, 2014
ISBN: 9789026135750
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

Een vreselijk grappige tweeling

Als je naar de achterkant van het boek kijkt, zie je meteen dat er helemaal niets van de titel klopt. Daar staat namelijk een tekening gemaakt door Elly Hees, van twee ontzettend schattige en brave kinderen: de tweeling Max en Lot de Leeuw. Een vreselijke tweeling? Echt niet! Oké, dat ze schattig en braaf zijn is óók niet helemaal waar. Maar elk kind is wel eens ondeugend, toch?

Mevrouw De Leeuw, de moeder van Max en Lot, is bang voor enge ziektes. Ze haat bacteriën en virussen. En kinderen… Daar houdt mevrouw De Leeuw al helemáál niet van:

Kinderen waren smerige wezens en tweelingen waren dubbel zo vies. Bijna iedere dag riep ze wel een keer:
'Was ik er maar nooit aan begonnen!’
‘Hoe kon ik weten dat het een tweeling zou worden?’
‘Een vreselijke tweeling nog wel!'

O, wat haatte mevrouw De Leeuw haar kinderen. Ze vond ze smeriger dan hondenpoep, kattenkots en varkenssnot.

En dan zijn ‘hondenpoep’, ‘kattenkots’ en ‘varkenssnot’ ook nog eens in een opvallend lettertype geschreven. Je zou bijna denken dat Lot en Max echt een vreselijke tweeling zijn of dat het op zijn minst een stel viezeriken is.

Lot wil later actrice worden en Max haalt wekelijks een 1-aprilgrap uit. Als de tweeling weer eens op hun kamer zit (want daar stuurt hun moeder hen regelmatig heen als straf) komt er een mysterieus mailtje binnen met daarin een link naar toverdrankjes.nl. En dan begint het bizarre verhaal pas echt! Max bedenkt een onschuldige grap, die uiteindelijk niet zo onschuldig blijkt te zijn. Zijn grap mislukt gigantisch en hij en Lot hebben slechts tien uur om het op te lossen.

‘De vreselijke tweeling’ heeft bijna 200 bladzijden, maar door de korte hoofdstukjes, de illustraties en het supergrappige verhaal vlieg je er zo doorheen. Het is spannend en geestig tegelijk. Je hoeft je tijdens het lezen geen seconde te vervelen. Daar heeft Jozua Douglas met een flinke berg humor wel voor gezorgd.

‘De vreselijke tweeling’ is zo’n boek waarbij de schrijver en illustrator elkaar geweldig aanvullen. Het begint al bij de kaft: grappige, rommelige tekeningen op een gevlekte achtergrond. Je snapt meteen dat je dit boek niet moet lezen als je zin hebt in een saai verhaal! De meeste zwart-wit tekeningen in het boek zijn niet heel groot, maar er zijn er een paar die twee hele pagina’s vullen. In ‘De vreselijke tweeling’ kan het allemaal. Bijvoorbeeld een tekening van de fabriek van meneer De Leeuw, waarin haargroeimiddel gemaakt wordt. Daar zie je dat Lot aan haar enkel door een man ondersteboven wordt gehouden. Wat zou daar aan de hand zijn?

Wil je zelf ook eens een geweldige grap uithalen? Ga dan naar www.devreselijketweeling.nl. Daar geeft Jozua Douglas je tips!

Karine.

Houd je van boeken met veel humor? Lees dan de recensie over ‘Hugo’s geniale wereld’ van Sabine Zett.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.