De voordelen van onbeantwoorde liefdeBecky Albertalli

Terug naar lijst
 

De voordelen van onbeantwoorde liefde

Titel: De voordelen van onbeantwoorde liefde
Auteur: Becky Albertalli
Uitgeverij: Blossom Books, 2017
ISBN: 978 90 2067 888 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Als de wereld op pauze staat

Ik zit op de wc in de 9:30 Club en vraag me af hoe zeemeerminnen plassen.

Een Young Adult-boek dat zo begint, dat kan haast niet meer misgaan! In ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde’ volg je een zomer in het leven van Molly, een zeventienjarig introvert en stevig meisje dat altijd verliefd is, maar nooit een jongen aan de haak slaat. Haar tweelingzus Cassie slaagt er daarentegen non-stop in om leuke en knappe meisjes te versieren: zoals Mina, het meisje met wie Cassie voor het eerst echt een relatie meekrijgt. Waarom lukt dat Molly toch niet?!

Waar het hier om gaat is dat ik dus niks, maar dan ook werkelijk niks weet te zeggen tegen jongens die ik leuk vind. En mijn lichaam laat me compleet in de steek.

Komt dat gevoel jou misschien ook zo (pijnlijk) herkenbaar voor? Becky Albertalli weet precies wat er omgaat in het hoofd van een verlegen en dromerig pubermeisje. Dat is een van de vele verdiensten van ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde’, dat leest als een vlotte romantische komedie. Molly is uit het leven gegrepen, net als de vele andere personages. Haar crushes op knappe hipster Will en op Reid, haar collega uit de supermarkt die altijd Lord of the Rings-T-shirts draagt en gek is op Molly’s koekjesdeeg, vormen belangrijke thema’s in het boek. Ook diversiteit speelt een hoofdrol. Albertalli verweeft bijvoorbeeld homo-, pan- en transseksualiteit op een hele subtiele en daardoor krachtige manier in het verhaal. Daarnaast zijn Molly en Cassie donorkinderen en hebben zij twee moeders. Donkere en blanke personages spelen een rol, net als religie (Molly en haar familie zijn joods) en het feit dat Molly antidepressiva slikt voor een angststoornis. Alleen Molly’s mentale gesteldheid had nog wel iets beter uitgewerkt kunnen worden: er wordt niet precies duidelijk gemaakt hoe Molly’s angststoornis is ontstaan en hoe ze daar dagelijks mee omgaat. Daar ben je als lezer best nieuwsgierig naar. Maar dat Albertalli zóveel diversiteitsthema’s in het boek verwerkt is fantastisch. Ze benoemt alles zo terloops: het ís er gewoon en iedereen mag zichzelf zijn. Albertalli brengt dat zo overtuigend en liefdevol over dat je tijdens het lezen van ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde’ aan een stuk door glimlacht. Ja, dit is wat boeken moeten doen.

Een echt plot ontbreekt in ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde’, maar de schrijfster van het ook al zo geweldige (en diverse!) Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereldis weer op dreef en steelt opnieuw je hart. Een leuk detail: Simon heeft een gastoptreden in het verhaal! Nog meer reden om je met koekjesdeeg te nestelen op de bank en weg te dromen bij dit feelgood boek.

Lizan.

Leestip: Ook zo genoten van ‘De voordelen van onbeantwoorde liefde’? Dan word je van Fangirl van Rainbow Rowell vast ook heel blij!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.