De volle villaJorien de Bruijn

Terug naar lijst
 

De volle villa

Titel: De volle villa
Auteur: Jorien de Bruijn
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2007
ISBN: 978 90 468 0207 6
Illustraties: Peter van Hugten

Terug naar lijst

Wie in Nederland woont en van lezen houdt, heeft geluk en pech tegelijk. Er verschijnen elke maand zóveel nieuwe jeugdboeken, dat je ze nooit allemaal kunt lezen. Daardoor mis je misschien nét dat ene bijzondere boek dat je hele leven zou kunnen veranderen. Maar hoe kom je daarachter? Ik heb mailtjes gestuurd aan álle kinderboekenwinkels in ons land en aan álle kinderboekenafdelingen van de grote boekenwinkels. Daar werken mensen die echt heel veel kinderboeken lezen. Ik vroeg: ‘Welk fantastisch boek is er de afgelopen jaren verschenen dat niet de aandacht heeft gekregen dat het verdient?’ De antwoorden stroomden binnen (dank je wel, allemaal) en het meest genoemd werd... 'De volle villa', van Jorien de Bruijn.

Dat boek ben ik dus onmiddellijk gaan lezen. Wow, wat een mooi boek! Al gelijk op de eerste bladzijde zit je midden in het verhaal. De vader van Morris en Mercedes wil weer eens verhuizen, want dat wil hij iedere keer als hij een nieuwe baan heeft. Zucht, zucht, alles inpakken, andere school. Ze gaan in een villa wonen die zo groot is dat de helft van de kamers leeg blijft, en ze krijgen een kindermeisje dat Pools is en maar één woord Nederlands kent: 'Ja'.

En dan ontmoeten we de tweede familie: Frida, met haar vader die niet van werken houdt en haar moeder die blind is en die een blindengeleidehond heeft die ook blind is, en een tante en een oom die iedere dag worst komen eten, en een bemoeizuchtige oma. Er daarbij komen nóg een blindengeleidehond en een heleboel puppies. Omdat haar vader de huur niet betaalt, worden ze hun huis uitgezet. Nou, je ziet het aankomen: Frida's rare familie belt aan bij de villa van Morris en Mercedes. Het Poolse kindermeisje doet open, zegt 'ja', en voor je het weet, zitten ze in het huis en zijn ze er niet meer uit te krijgen, wat de vader van Morris en Mercedes ook probeert.

Dat lijkt allemaal heel ernstig, maar Jorien de Bruijn heeft het zo opgeschreven dat je af en toe van je stoel rolt van het lachen. Het wordt steeds gekker, de politie komt er aan te pas en dan... dan wordt alles ineens anders. Ik kan hier niet verklappen hoe dat komt, maar de schrijfster heeft een verrassend en prachtig einde aan het verhaal gemaakt. Samen met de bijzondere zwart-wittekeningen van Peter van Hugten is het een heel mooi boek geworden. Die kinderboekenhandelaren hadden gelijk: dit is een boek dat je niet mag missen.

Rob Ruggenberg.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.