De vogel in mijn hoofd wil vliegenDiverse auteurs

Terug naar lijst
 

De vogel in mijn hoofd wil vliegen

Titel: De vogel in mijn hoofd wil vliegen
Auteur: Diverse auteurs
Uitgeverij: DiVers, 2002
ISBN: 978 90 766 3321 3
Illustraties: Saskia Vanderheyden

Terug naar lijst

Klokken en lakens van leugens

Als je denkt dat alleen volwassenen gedichten schrijven, dan heb je het mis. De dichtbundel 'De vogel in mijn hoofd wil vliegen' is daarvan het bewijs. In dit boekje zijn 63 gedichten geselecteerd van kinderen en jongeren uit Nederland en België. Ze deden mee aan de poëziewedstrijd 'De gouden flits 2002'. Het boek bevat naast winnende gedichten ook een selectie grappige, ontroerende en verrassende gedichten uit de tweehonderd inzendingen.

De deelnemers verschillen nogal in leeftijd. De jongste is zes, de oudste is twintig. Dat verschil zie je ook terug in de gedichten, die op leeftijd zijn gerangschikt: de jongste deelnemers eerst, de oudsten achterin de bundel. De gedichten van de allerjongsten zijn vaak eenvoudig en eerlijk, zoals 'Klokken' van de achtjarige Arnella Junuzagic:

'Klokken

2 wijzers
12 cijfers
4 hoeken
1 haakje

dat is wat je ziet
maar hoe laat het is…
weet ik niet!'

Oudere dichters gebruiken logischerwijs moeilijkere woorden in hun poëzie. Maar de onderwerpen veranderen ook. Gaan de gedichten eerst over concrete dingen als klokken of een bord spaghetti, als de deelnemers de twaalf passeren, schrijven ze veel over gevoelens. Over liefde, onzekerheid of over verdriet. Sandra Biskop (12) kreeg terecht de gouden flits in haar leeftijdscategorie. Ze verwoordt in haar gedicht 'Waarom daar' de angst die ze voelt als een auto dag na dag voor de school staat.

'(…)
Om kwart over twaalf
En om kwart over drie
Echt elke dag

Precies op dat plekje
Voor de school
Staat die auto daar.
(…)'

Helaas is de bundel niet leuk vormgegeven. Er worden steeds in goud en groen gedrukte afbeeldingen herhaald. Het goud is vast bedacht vanwege 'gouden flits', maar omdat het overal terugkomt, lijkt het net of de afbeeldingen belangrijker zijn dan de gedichten. Al dat goud is ook helemaal niet chique, maar staat eerder kitscherig.

Maar wie even door de vormgeving heenkijkt, ontdekt heel wat hoogstandjes in 'De vogel in mijn hoofd wil vliegen'. Zoals dat van Sophie van Schouwen (20). Met twintig jaar ben je geen kind meer, en dat is te merken:

'Je houdt mij uit de droom, helpt
mij in de slaap, ontbloot onder
lakens van leugens tussen
armen van keuzes en hoe

veel lig ik naast je,
gekleed, en laat ik je.'

Een gedicht is vaak het mooiste als je het gevoel hebt dat het speciaal voor jou is geschreven. Sommige gedichten in 'De vogel in mijn hoofd wil vliegen' geven je dat gevoel. Omdat je jezelf erin kunt herkennen. Dat maakt dit boekje mooi en fijn om te lezen.

Alexandra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.