De vlucht van de knorrige kelnerJacques Vriens

Terug naar lijst
 

De vlucht van de knorrige kelner

Titel: De vlucht van de knorrige kelner
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2008
ISBN: 978 90 475 0591 4
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Goemie is gelukkig weer Goemie

‘Áltijd maar in de weg zitten. Is het niet hier, dan is het wel in de gang of in het café.' Pepijn, Eefie, Joost en Nina kennen ober Goemie niet anders dan mopperend. In al die jaren heeft Goemie nog nooit iets aardigs gezegd tegen de vier kinderen van de bende van De Korenwolf. Ze hebben er dan ook weinig zin in, als oma hen vraagt mee te helpen met het organiseren van een feest ter ere van het veertigjarig jubileum van de ober.

De kinderen moeten van oma een toneelstukje in elkaar zetten. Eefie, Joost en Nina doen dat wel vaker, en met veel plezier. Maar deze keer willen ze niet. En Pepijn al helemaal niet. Hij zit in de knoop met zichzelf, en heeft veel ruzie met zijn vader. Bovendien is hij verliefd! Het wordt hem allemaal teveel en hij loopt van huis weg. Pepijn verstopt zich in de mergelgrotten vlakbij het hotel.

Intussen hebben Eefie, Joost en Nina het druk met het bedenken van het toneelstuk en moeten ze ook voortdurend schipperen tussen hun vader en grote broer. Als dan ook Goemie de benen neemt, omdat hij geen zin heeft in een feestje, is het drama compleet.

Grappig genoeg vlucht Goemie net als Pepijn naar de mergelgrotten. De twee komen elkaar tegen en dat levert een verassende ontmoeting op. Pepijn en Goemie, die elkaar eigenlijk helemaal niet aardig vinden, komen erachter dat ze meer op elkaar lijken dan ze ooit hadden gedacht. Als Goemie Pepijn probeert uit te leggen waarom hij zo onaardig is, ’Ik hou niet van kinderen. Ja, sorry jongen, maar daar word ik zenuwachtig van. Dat springt maar heen en weer. Het zijn net vlooien.’, kan Pepijn hem zelfs een beetje begrijpen. Want ook hij krijgt weleens de kriebels van zijn broer en zussen. Na een lang gesprek keren Pepijn en meneer Goemie terug naar het hotel en doen ze beiden iets waar ze enorm tegenop zien.

'De vlucht van de knorrige kelner', deel acht uit de serie 'De bende van de Korenwolf', gaat vooral over de oude ober Goemie. In de eerdere boeken heeft hij een rol op de achtergrond en kennen we hem als de altijd snauwende ober. In dit deel geeft Jacques Vriens hem een belangrijke rol en leer je meneer Goemie op een heel andere manier kennen. Zo komen de kinderen van De Korenwolf erachter dat de ober ook aardig kan zijn! Wat denk je: zou dat nu voortaan zo blijven, of verandert Goemie weer snel in die oude vertrouwde knorrepot...?

Yvonne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.