De vluchtBruce Coville

Terug naar lijst
 

De vlucht

Titel: De vlucht
Auteur: Bruce Coville
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2017
ISBN: 978 90 00 34616 5
Illustraties: Paul Kidby

Terug naar lijst

Wie niet dapper is … kan het worden!

Weet je wat een griffioen is? Dat is een bijzonder dier met het hoofd van een adelaar en het lichaam van een leeuw. Kun je het je voorstellen? Al een lange tijd houden ze zich voor mensen verborgen in het Betoverde Rijk. Griffioenen zijn trotse, machtige en stoere schatbewaarders. Behalve Gerald. De jonge griffioen Gerald Overvlucht is nogal bang en hij twijfelt veel aan zichzelf. Als hij niet meer tegen het gepest van zijn broertje en zusje kan, neemt hij een gevaarlijk maar dapper besluit: hij loopt weg naar de mensenwereld, samen met zijn meester Abelard Kroniekus. Dat wordt een spannend avontuur als blijkt dat zijn meester een groot geheim verbergt.

‘De vlucht’ van Bruce Coville gaat over het overwinnen van je angsten en twijfels, over hoe Gerald van een bangerik verandert in een held. Het verhaal wordt voor het grootste deel verteld via het dagboek van Gerald, maar ook via het dagboek van de mensenjongen Bradley, brieven, teksten uit magische boeken, krantenartikelen en de aantekeningen van Geralds meester Abelard. Het gebruik van zoveel verschillende teksten zorgt voor een afwisselend en interessant opgebouwd verhaal, dat daardoor niet snel verveelt. Ook schrijft Gerald iedere dag een gedichtje, dat soms grappig is en soms een beetje verdrietig, zoals deze:

Omdat ik altijd loop te zeuren,
kan mijn vader alleen maar treuren
en zich afvragen wat ik ben:
is Gerald wel echt van onze clan?

Bovendien zijn sommige pagina’s versierd met mooie illustraties van Paul Kidby, die met zijn realistische tekenstijl de magische wezens echt tot leven laat komen, alsof hij ze pas geleden nog zelf gezien heeft.

Verder is het leuk dat Gerald van het Betoverde Rijk naar de mensenwereld vlucht: een wereld die voor hem onbekend is, maar voor ons natuurlijk niet. Dat levert grappige situaties op. Zo is een mobiele telefoon voor Gerald net magie, terwijl draken in zijn wereld juist weer heel normaal zijn. In de mensenwereld ontmoet Gerald de jongen Bradley. Stel je eens voor dat je net als Bradley een magisch wezen in de schuur vindt. Dat zou toch cool zijn? Toch kun je je ook goed inleven in Gerald, ook al is hij een griffioen en geen mens. We twijfelen allemaal wel eens aan onszelf, bijvoorbeeld of we wel slim genoeg zijn, of sterk genoeg, of leuk genoeg. Het belangrijkste is dat je in jezelf blijft geloven. Net als Gerald.

‘De vlucht’ is een creatief, fantasievol en meeslepend verhaal over een ongewone vriendschap tussen een mens en een magisch wezen, en met een belangrijke boodschap: blijf geloven in jezelf. Je bent dapperder dan je denkt.

Dit boek is het tweede deel uit van de serie De geheime archieven. Het eerste deel is ook in het Nederlands vertaald en heet ‘De vloek van Angus’.

Anne.

Leestip: Een ander boek dat je misschien leuk vindt, is 'Spirit Animals - Vechten voor je leven' van Brandon Mull, over vier kinderen en hun magische totemdieren.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.