De vloek van de Vliegende OlifantesKate DiCamillo

Terug naar lijst
 

De vloek van de Vliegende Olifantes

Titel: De vloek van de Vliegende Olifantes
Auteur: Kate DiCamillo
Uitgeverij: Lannoo, 2018
ISBN: 978 94 014 5485 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Wie wil je zijn, als je verleden een leugen is?  

Louise komt uit een circusfamilie. Na de dood van haar ouders, trapezeartiesten de vliegende Olifantes, wordt ze opgevoed door haar oma. Een bijzondere vrouw, soms oplichtster en soms dief. En toch een type waar iedereen automatisch respect voor heeft. In het verleden reisden ze samen van motel naar motel. Tot ze in Lister, Florida, kwamen. Daar vonden ze een thuis. Althans dat dacht Louise.

Op een nacht haalt oma haar uit bed. Het is de vreselijke familievloek die roept. Een zogenaamde splijtvloek uitgesproken door Hirman Olifante, de overgrootvader van Louise. Oma heeft een visioen gehad. Ze moet naar Elf Ear om de vloek onder ogen te komen.     

Louise wil helemaal nergens heen. In Lister heeft ze een kat, Archie. Daar deelt ze hond Flappie met haar beste vriendinnen Billie en Raymie. Maar oma is onverbiddelijk. ‘De tijd van omkeren is voorbij, lieve schat.’ Louise is wanhopig. Maar oma’s besluit een einde te maken aan de vloek, staat vast.      

Een rot gebit gooit roet in het eten. In het dorp Richford, Georgia, krijgt oma kiespijn. De plaatselijke tandarts trekt al haar tanden en verder reizen is geen optie. De twee vinden onderdak in motel de Nachtkaars, waar Bernice, met altijd krulspelden in het haar, achter de receptie staat. 
In Richford ontmoet Louise Miss Lulu met haar eeuwige chocolade-adem. Birk Allen met zijn kraai Clarence. En dominee Obertask die raad en helende woorden biedt. Sommige mensen werken haar tegen. Anderen geven haar hoop.
En hoop kan Louise gebruiken, want totaal onverwacht reist oma plotseling verder. Ze laat een brief achter die Louises wereld kantelt. Haar verleden blijkt een leugen. Zonder familie moet Louise dan besluiten waar ze thuishoort en wie ze wil zijn.   

Het werk van de Amerikaanse Kate DiCamillo is in eigen land, USA, al vaak bekroond (ze won tweemaal de Newbery Medal). In Nederland won ze een zilveren griffel voor het boek ‘De wonderbaarlijke reis van Edward Tulane’.
‘De vloek van de Vliegende Olifantes’ is deel twee van een trilogie over de vriendinnen; Raymie, Louise en Billie (haar boek moet nog verschijnen). Je hoeft het eerste niet gelezen te hebben, om dit verhaal te begrijpen. Louise schrijft het als lange brief aan de lezer. Zelf zweeft ze iets boven het verhaal. Dat maakt het, vooral in het begin, wat afstandelijk. Maar ergens is een ommezwaai en pakt het verhaal je beet.

‘Iemand heeft je neergelegd, maar ik heb je opgepakt.
Het is een donkere dag als je je oma niet gelooft, het is een dag voor tranen.’

Zinnen als deze, en het zijn er ontelbaar, tillen het boek op. En als je het uithebt en neerlegt, kun je alleen maar hopen dat je iets van de moed van Louise hebt. Een listig meisje dat uiteindelijk zelf besluit wat ze wil doen en wie ze wil zijn. 

Yvonne de V.

Leestip: Als je houdt van boeken over moedige meiden die de problemen in hun leven zelf oplossen, lees dan ook Gips van Anna Woltz.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.