De Vliegende HollanderAgave Kruijssen

Terug naar lijst
 

De Vliegende Hollander

Titel: De Vliegende Hollander
Auteur: Agave Kruijssen
Uitgeverij: De Fontein, 2004
ISBN: 978 90 261 3080 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Gekaapt door de duivel!

Had Dirk het maar geweten, had hij maar even nagedacht. Maar het is al te laat. Hij zweert dat hij met zijn schip De Vliegende Hollander de Kaap zal ronden*, al moet hij eeuwig varen. En hij vloekt er ook nog bij. Dat lijkt misschien niet zo erg, maar in Dirks geval trekt het de aandacht van God en de duivel.

Dirk vaart nietsvermoedend uit met zijn schip. Maar dan treft hij de duivel aan in zijn hut. In eerste instantie gelooft hij zijn ogen niet, maar al gauw merkt hij dat de duivel echt is en dat het is alsof de duivel zijn schip gekaapt heeft. Dirks bemanning zingt angstaanjagende liederen over ‘eeuwig varen’ en wat nog veel erger is: niemand heeft meer invloed op de koers van De Vliegende Hollander. Het schip vaart met bolle zeilen tegen de wind in! En als het een ander schip tegenkomt, vaart het er dwars overheen… Zonder dat Dirk het weet, gebruiken God en de duivel Dirk als proefkonijn om te testen of de mensen echt zo slecht zijn als de duivel zegt.

Het verhaal over De Vliegende Hollander komt uit de 17e eeuw en is wereldberoemd. De componist Wagner schreef er zelfs een opera over! Het is dus wel oud, maar zoals je ziet ook erg spannend en zelfs een beetje spookachtig. Daarom is het maar goed dat Agave Kruijssen het verhaal van De Vliegende Hollander nieuw leven heeft ingeblazen. Kruijssen vertelt het verhaal met veel liefde en meeslepend enthousiasme. Voor je het weet heeft het verhaal van Dirk je gegrepen en zit je er midden in!

Kruijssen doet er niet moeilijk over God en de duivel als bijna tastbare personen in haar verhaal te verwerken. De duivel is sluw en belust op narigheid, God is vaak erg goedgelovig en verstrooid. Kruijssen laat ze gewaagde discussies voeren, die vol humor zitten. Eigenlijk zijn deze discussies nog het leukste van het verhaal. Maar wat nou precies de proef is, waar God en de duivel Dirk voor gebruiken, blijft onduidelijk. Gelukkig doet dat niets af aan het verhaal. En Dirks lot is steeds helder: eeuwig varen. Tot God hem een laatste kans geeft, of steekt de duivel daar een stokje voor?

‘De Vliegende Hollander’ maakt deel uit van Kruijssens serie ‘Sprookverhalen’. Voor deze serie steekt Kruijssen oude verhalen in een nieuw jasje. De verhalen worden hiermee opnieuw interessant en bovendien erg leuk om te lezen, voor iedereen vanaf 10 jaar. En als je er eenmaal één gelezen hebt, word je nieuwsgierig naar de andere!

Meer informatie over Agave Kruijssen en haar ‘Sprookverhalen’ vind je op www.sprookverhalen.nl.

Naomi.

* ‘De kaap ronden’ betekent rond de Kaap de Goede Hoop (Zuid-Afrika) varen.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.