De Vikingen!Arend van Dam

Terug naar lijst
 

De Vikingen!

Titel: De Vikingen!
Auteur: Arend van Dam
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2015
ISBN: 978 90 00 34030 9
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Helmen met hoorns

Tijdens een geschiedenisles zul je vast wel eens gehoord hebben van Vikingen, stoere mannen uit het Noorden van Europa met helmen met daarop twee hoorns.

‘De Vikingen!’ is een boek met verhalen over de Noormannen in Nederland. Het boek bevat tien verschillende verhalen over de Vikingen en wat ze in Nederland kwamen doen. Vooraan in het boek is een kaartje van Europa en Nederland gezet zodat je alle plaatsen die in het verhaal voorkomen, terug kan vinden op de kaart. De verschillende verhalen in het boek staan op chronologische volgorde. Dat betekent dat het verhaal dat zich afspeelt in een tijd dat het verst van ons af ligt, eerst komt. Dat verhaal speelt zich af in het jaar 810. Het laatste verhaal is het minst lang geleden. Dat verhaal speelt zich af in het jaar 1016 en gaat over de laatste Vikingen.

In de verhalen komen steeds verschillende personages voor. Wel zijn er personen die steeds terugkomen. Zo gaan een aantal verhalen over Riemer en zijn zus Tille. Ze lopen op een markt op zoek naar de handelswaar die schepen de dag ervoor hebben meegenomen. Riemer wacht op hout dat vanuit de Germaanse wouden wordt aangevoerd. Maar er komt maar geen schip. Of toch wel…?

Riemer ziet dat er in hoge snelheid twintig boten de bocht van de rivier door komen. Iedere boot heeft 50 mannen aan boord. Riemer vertrouwt het niet en stuurt zijn zus naar huis om hun vader te waarschuwen. Wanneer die aankomt zijn er al tien boten bij Dorestad: ‘Op hetzelfde moment sloegen de Vikingen toe. Ze zwermden uit over de stad en sloegen iedereen die in de weg stond van zich af met hun zwaarden en hun bijlen’. De brutale rovers zijn uit op waardevolle spullen. Riemer kan niets doen en wordt door de mannen op één van de boten meegenomen…

Het is erg knap van Arend van Dam dat hij feiten van de geschiedenis gebruikt voor zijn spannende verhalen. Zo leer je iets van de historie, terwijl je tegelijk een interessant verhaal leest. De verhalen zijn soms een beetje ingewikkeld door de verschillende namen. Daarnaast worden ook veel plaatsnamen, gebieden en landen genoemd waardoor je goed moet opletten tijdens het lezen. Maar dat is niet erg.

De tekeningen van Georgien Overwater zijn soms best grof, soms heel gedetailleerd. Die afwisseling maakt de tekeningen bijzonder. Daarnaast zijn de tekeningen ook leerzaam omdat je ziet hoe bijvoorbeeld een Vikingboot eruitziet. Ze heeft veel kleur gebruikt die ze met een kwast opzet; met een fineliner tekent ze de fijne lijntjes in.

Wil je weten hoe het met Riemer afloopt en tegelijk iets leren over de Vikingen? Dan moet je dit boek zeker een keer lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook In een land hier ver vandaanvan Arend van Dam.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.