De verzwegen briefKarla Stoefs

Terug naar lijst
 

De verzwegen brief

Titel: De verzwegen brief
Auteur: Karla Stoefs
Uitgeverij: Manteau, 2011
ISBN: 978 90 2232 7371
Illustraties:

Terug naar lijst

 

Een klopper op het hart

Er zijn snelle boeken waarin de spanning van elke regel spat en de gebeurtenissen over elkaar heen tuimelen. En er zijn langzame boeken die je in een andere wereld meenemen op het ritme van je adem. Misschien gebeurt er niet veel, soms bijna niets, maar het verhaal zet je aan het denken. ‘De verzwegen brief’ van Karla Stoefs is zo’n langzaam boek.

Het boek gaat over Lotte die met haar moeder bij haar oma in huis woont. Oma Esmé ligt ziek in bed. Ze denkt dat ze snel doodgaat, nu dat Lotte’s opa Edward overleden is. Dat Edward dood is, kan Lotte bijna niet geloven. Ze voelt nog steeds zijn aanwezigheid en voert hele gesprekken met hem. Alles in het huis herinnert Lotte aan Edward.

Aan de deur hangt een bronzen klopper, een drakenkop met rood geverfde ogen. Het is een souvenir dat Edward meebracht uit China. Edward werkte er een tijdlang als diplomaat. Ginds staat de draak symbool voor geluk. ‘Een draak aan je deur schrikt het kwaad af. Misschien zou iedereen zo’n klopper op z’n hart moeten dragen’, zei hij.

Het kwaad waarmee Lotte te maken heeft is Josefien, haar oudtante. Josefien maakt plannen voor het verkopen van het huis zodra Esmé er niet meer is. Dat zou betekenen dat Lotte en haar moeder nergens meer kunnen wonen. De zoon van Esmé, Lotte’s vader, zeilt de wereld over en weet nergens iets vanaf. Dat is het derde wat Lotte zo moeilijk valt, naast de dood van Edward en de ziekte van Esmé. Een vader die er niet is. Afwisselend mist ze hem en is ze kwaad op hem, omdat hij zijn eigen gang gaat. Wat een beetje helpt is dat de broer van haar moeder, Tom, bij hen in huis trekt. Stiekem, want Tom is niet erg geliefd in de familie, omdat hij in de gevangenis heeft gezeten.

Lotte vindt Tom meer dan oké. Hij is de vrolijkheid zelve. ’s Morgens staat hij fluitend onder de douche, en daarna eet hij als ontbijt vijf boterhammen met op iedere boterham drie lagen choco.
‘ ’s Morgens moet je eten als en koning,’ zegt hij. ’s Middags als een koningin en ’s avonds, dan eten de koning en de koningin samen.’

Hoe het Lotte en Tom lukt het woeste plan van Josefien te keren, lees je in ‘De verzwegen brief’. Maar net zo goed gaat het boek ook over andere dingen. Op een knappe manier roept Karla Stoefs belangrijke vragen op: wie kun je vertrouwen, wat maakt iemand tot een goed mens, wat heb je nodig om goed te leven. En de allerbelangrijkste vraag: wat maakt het leven de moeite waard om te leven.

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.