De verwensingGail Carson Levine

Terug naar lijst
 

De verwensing

Titel: De verwensing
Auteur: Gail Carson Levine
Uitgeverij: Ploegsma, 2004
ISBN: 978 90 216 1826 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Geen cadeau, maar een vloek!

'Char zag me. Over de schouder van zijn danspartner vormde hij met zijn mond de woorden: 'Wacht daar op mij.' Ik schoot wortel. Een aardbeving had me nog niet van mijn plaats kunnen krijgen. De klok sloeg elf. Als hij het einde der tijden had geslagen, was ik nog gebleven waar ik was.'

Dit stukje uit 'De verwensing' van Gail Carson Levine laat zien hoe het dagelijkse leven van Ella eruitziet. Bij haar geboorte krijgt ze een bezoekje van haar petemoei Lucinda. Die houdt er een aparte gewoonte op na. Bij geboortes geeft ze 'wensen' en Ella wordt opgezadeld met 'gehoorzaamheid'. En daar is ze mooi klaar mee! Bevelen als 'doe je jas aan' of 'ga naar bed', kan ze nog aan. Maar als iemand Ella ooit zou bevelen haar eigen hoofd af te hakken, zou ze dat ook moeten doen. Daarom mag ze van haar moeder niemand over de vloek vertellen; straks maakt iemand er nog misbruik van! En dan wordt ze ook nog verliefd op, jawel, een knappe prins. De jongen van haar dromen, want hij mag net als zij graag van trapleuningen glijden. Gelukkig heeft ze dankzij haar moeder en huishoudster Mandy een redelijk probleemloze jeugd.

Maar zoals in elk sprookje gaat het een keer mis. Ella's moeder overlijdt als Ella vijftien is en haar vader hertrouwt een vreselijk mens met twee afschuwelijk dochters. Samen met deze Hetty en Olivia wordt ze naar een kostschool gestuurd. Als Olivia Ella's geheim ontdekt en haar het leven onmogelijk maakt, besluit ze te ontsnappen. Ella gaat op zoek naar Lucinda, om te zorgen dat ze eindelijk van haar verwensing afkomt…

Het einde zie je al van ver aankomen. Dat de afloop zo voorspelbaar is, kan irritant zijn, maar dat is het hier helemaal niet. Want veel belangrijker is de manier waarop er naar dat einde wordt toegewerkt. En dat doet de schrijfster op zo'n fijne manier dat je helemaal in Ella's sprookjeswereld gezogen wordt. Ze komt op haar tocht agressieve monsters tegen, mysterieuze elfen en vrolijke reuzen. Dat klinkt vreemd, maar als je het boek aan het lezen bent, is het allemaal heel logisch. Ja, Ella kan met één deuntje een heel leger monsters in slaap sussen. Nee, dat is helemaal niet vreemd, hoezo?

Een tijdje geleden kwam de verfilming uit, die behoorlijk afwijkt van het boek. 'Ella Enchanted', met Anne Hathaway in de hoofdrol, gaat in fantasie behoorlijk ver waardoor de film af en toe nauwelijks te volgen is. Daar hoef je bij het boek niet bang voor te zijn, dat is als een echt sprookje. Behoorlijk voorspelbaar, maar wel lekker.

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.