De verdwijningSuzanne Visser

Terug naar lijst
 

De verdwijning

Titel: De verdwijning
Auteur: Suzanne Visser
Uitgeverij: Leopold, 2002
ISBN: 978 90 258 3562 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Kinderen verdwijnen in Gerp!
 

In het stadje Gerp gebeuren mysterieuze dingen. Verkeersborden worden omgedraaid, reusachtige keien liggen op de weg en twee kinderen verdwijnen. Niemand voelt zich veilig. Een groep kinderen besluit een club op te richten om hun vrienden Noor en Tjeerd terug te vinden. Werkelijkheid en onwerkelijkheid lopen vanaf dat moment door elkaar heen. 'De verdwijning' van Suzanne Visser houdt je op het puntje van je stoel.

Via iMacs en internet vindt de club aanknopingspunten. Ze ontvangen zelfs een geheimzinnige e-mail van Tjeerd. De zoektocht begint. Via een prachtig middeleeuws schilderij vindt de groep de toegangsdeur tot de onderwaterwereld waar Noor en Tjeerd gevangen blijken te zitten. Maar zodra ze Noor en Tjeerd hebben gevonden, zijn de kinderen er zelf niet zeker van of ze wel terug willen. Door een geheimzinnig drankje vergeten de kinderen hun doel: Noor en Tjeerd terug naar huis brengen.

De spanning in het boek groeit naarmate de schrijfster laat zien dat de kinderen niet meer in de gaten hebben wat er met ze gebeurt. Eén van de kinderen, Nina, blijft gelukkig wantrouwig. Ook de drie honden die zijn meegekomen, weigeren de vergeetdrank te drinken. Zij zijn uiteindelijk de redding van de kinderen, omdat Nina ze loslaat naar de gewone wereld.

De kunstmatige onderwaterwereld waar de kinderen gevangen zitten is gemaakt door Catarogge. Catarogge is een rijke man die zijn criminele leven opgaf na het zien van het middeleeuwse schilderij. Hij houdt de onderwaterwereld in stand met mensen die boven water wonen.

Schrijfster Suzanne Visser gaat hier niet uitgebreid op in. Dit laat de lezer met vragen achter. Tenslotte bestaan er echt sektes* en wereldverbeteraars die hele dorpen stichten. Hoe heeft Catarogge deze wereld gebouwd? Waarom weet niemand ervan, behalve kinderen die het via internet op het spoor zijn gekomen? Visser had dit in een extra hoofdstuk kunnen uitleggen, zodat je als lezer niet zo nieuwsgierig bent naar een verhaallijn die niet verder wordt beschreven, maar wel heel boeiend is.

Naarmate je verder komt in het boek vallen verwijzingen uit de eerste hoofdstukken op hun plaats. Er staan plaatjes in het boek van verkeersborden die de club op internet vindt, waardoor ze op het spoor komen van Catarogge. De plaatjes heeft Suzanne Visser op internetsites gevonden. Ook noemt Visser winkels in Nederland die echt bestaan. Dit zorgt ervoor dat de onwerkelijke wereld waar de kinderen in verzeilen, toch heel 'echt' op de lezer overkomt. En dat maakt het boek eigenlijk nog geheimzinniger en spannender.

* Een sekte is een groep mensen met een leider die heel fanatiek bepaalde ideeën aanhangt.


ISBN 90 258 3562 7

Liselotte.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.