De verdwenen omaMieke van Hooft

Terug naar lijst
 

De verdwenen oma

Titel: De verdwenen oma
Auteur: Mieke van Hooft
Uitgeverij: Holland, 2009
ISBN: 978 90 251 1100 7
Illustraties: Marja Meijer

Terug naar lijst

Oma is kwijt

Kiek en Zus gaan na schooltijd vaak bij oma Pleun spelen. Hun moeder is dan nog op haar werk en bij oma Pleun is het altijd gezellig. Maar oma vergeet weleens wat en ze is pas ook gevallen. De moeder van Kiek en Zus vindt daarom dat oma niet langer in haar eigen huis kan blijven wonen. Ze moet naar Huize Oude Eikenrust. Alleen… oma heeft daar absoluut geen zin in!

Als Kiek en Zus op een dag bij het huis van oma komen, kunnen ze haar nergens vinden. Wel zien ze een briefje van oma. Ze schrijft dat ze verdwenen is, omdat ze niet naar Huize Oude Eikenrust wil. Kiek en Zus zijn ongerust, maar vooral ook heel verdrietig.

Omdat ik de oudste en de flinkste ben, trok ik Zus bij me op schoot maar ik zorgde er wel voor dat haar snotneus uit de buurt bleef.
‘Ik bel de politie,’ zei mama Zaak. ‘Dat lijkt me het beste.’ Ze pakte haar mobieltje en gaf oma op als vermist.
Dat klinkt naar: ‘vermist’. Alsof oma Pleun heel ver van huis in de dikke mist liep en niet wist hoe ze terug moest.

Kiek en Zus missen hun oma erg en gaan haar daarom zoeken. Bij hun zoektocht krijgen ze hulp van veel verschillende mensen. Bijvoorbeeld van meneer Frederikson, die vroeger bij de politie zat en daarom heel goed kan zoeken. En oma Pimp, die zo heet omdat ze alles oppimpt. Die mensen zijn allemaal heel aardig en doen hun best, maar of het ze lukt om oma Pleun te vinden?

‘De verdwenen oma’ is duidelijk een boek van Mieke van Hooft. Je zou het zo zelf mee kunnen maken… en toch ook weer niet. Het is grappig geschreven en gemakkelijk te begrijpen.
Wel kan het een beetje verwarrend zijn dat het soms over mama Zaak en soms over mama Thuis gaat. Het lijkt dan net of de meisjes twee moeders hebben, maar dat is niet zo. Ze hebben één moeder, die vaak heel netjes is (mama Zaak), maar af en toe ook heel gewoon (mama Thuis).

Dit boek heeft dertig korte hoofdstukjes. Om de paar bladzijden staat een vaak paginagrote tekening van Marja Meijer. Dit zorgt ervoor dat het boek ook gemakkelijk te lezen is als je moeite hebt met heel veel tekst of kleine letters op een bladzijde. ‘De verdwenen oma’ heb je snel uit. En dan pak je natuurlijk vlug weer een ander boek van Mieke van Hooft, want zij kan zo leuk schrijven!

Maartje.

 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.