De verborgen tuinAda Ooms

Terug naar lijst
 

De verborgen tuin

Titel: De verborgen tuin
Auteur: Ada Ooms
Uitgeverij: Kluitman, 2003
ISBN: 978 90 2066 416 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Spanning in Schotland
 

Een kasteel en een 'Grey lady' zijn de onderwerpen van het spannende en ontroerende boek 'De verborgen tuin'. Het is het debuut van Ada Ooms en meteen een schot in de roos. Ooms neemt de lezer mee naar de mysterieuze kastelen in Schotland en de gebeurtenissen van puber Maartje.

Maartje is met haar oom, tante en neef Richard op vakantie in Thistle Castle, een kasteel in Schotland. Het is de eerste vakantie van Maartje sinds haar moeder is overleden. Geprikkeld door oude deuren, wenteltrappen en smalle gangen waar ze niet mag komen, vinden Richard en Maartje een verborgen tuin. Een graaf die er vroeger woonde, heeft bepaald dat niemand er mag komen en het huidige personeel doet net of de tuin niet bestaat.

Maartje struint het kasteel af. Ze voelt iets raars. In de kapel waar ze wilde nadenken over haar moeder, strijkt een koude windvlaag langs haar gezicht. 'Helemaal alleen zit ze naast iets dat een ijzige kou uitstraalt. Een rilling loopt over haar rug. Ze wil weg. Maar ze kan zich niet bewegen. Ze verstijft van de kou die haar lichaam binnendringt'.

De schrijfster geeft je het gevoel dat je erbij bent. Je voelt de kou en de spanning. Maartje maakt een foto van de kapel. Als ze de foto's ontwikkelt, ziet ze dat er een vlek op staat. Men denkt soms dat zo'n vlek betekent dat er een geest op staat. Een 'Grey Lady' is een geest die bij een kasteel hoort. Maartje heeft het gevoel dat de Grey Lady haar hulp nodig heeft. Of kan de lady háár juist helpen?

Ooms wilde al langer een boek schrijven, maar door haar drukke baan had ze weinig tijd. Gelukkig heeft ze nu gekozen voor het schrijversvak, want haar eerste boek is een aanrader voor iedereen. Zelf is Ooms ook in Schotland geweest. Bij één kasteel verkochten ze zo'n foto met een vlek. De mensen zeiden dat het de geest van dat kasteel was. Het inspireerde Ooms tot dit verhaal.

Ze beschrijft ook het verdriet van Maartje om de dood van haar moeder. Je voelt je betrokken bij het aangrijpende gevoel. Op een slimme manier gebruikt Ooms de gebeurtenissen in het kasteel om het verlies van Maartjes moeder te beschrijven en diepgang te geven. Het is een combinatie van de zoektocht van Maartje naar het geheim van het kasteel en haar zoektocht naar de verwerking van haar verdriet.  'De verborgen tuin' is een bijzonder boek en moet je dus lezen!

Liselotte.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.