De verboden valleiAnneke Wiltink

Terug naar lijst
 

De verboden vallei

Titel: De verboden vallei
Auteur: Anneke Wiltink
Uitgeverij: Holland, 2007
ISBN: 978 90 251 1005 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Als kind was ik idolaat van de films van Indiana Jones, met in de hoofdrol Harrison Ford. Als je deze drie (en binnenkort vier) films nog nooit gezien hebt, moet je nu direct naar de videotheek rennen en ze alledrie tegelijk huren. Het zijn geweldige avonturenfilms, die zich afspelen op allerlei exotische plaatsen. Zoals bijvoorbeeld in Afrika.

‘De verboden vallei’ van Anneke Wiltink deed me meteen denken aan Indiana Jones, en ik kan je verzekeren: dat is een goede zaak! Het boek vertelt over Jorre, die samen met zijn vriendin Roos met Jorres vader mee mag op expeditie naar Uretan in Afrika. Wat zijn vader niet weet is dat Jorre een geheimzinnig, oeroud beeldje mee heeft genomen, genaamd Zodi. Een beeldje met geheimzinnige krachten, waar de mensen in Uretan doodsbang voor zijn. Een beeldje dat Roos, Jorre en zijn vader in ongelofelijk spannende avonturen en benarde situaties terecht laat komen. Jorre heeft het beeldje meegenomen om het terug te brengen naar de tempel waar het ooit vandaan gekomen is, zodat het niemand meer ongeluk kan brengen. Volgens zijn oom, van wie Jorre het beeldje ongevraagd heeft afgenomen, was het namelijk verantwoordelijk voor de dood van zijn moeder. Jorre is vastbesloten: Zodi moet onschadelijk gemaakt worden. En hij, Roos en zijn vader gaan daarvoor zorgen.

‘De Verboden Vallei’ is een boek dat lekker wegleest, vooral doordat er veel in ‘gepraat’ wordt (‘dialoog’ heet dat). Soms zitten er wel wat moeilijkere stukken in, maar daar ga je door Anneke Wiltinks vlotte stijl toch ook makkelijk in mee. Je leert Jorre en Roos goed kennen; die twee hebben een hele goede band en vormen een echt team. Een beetje Suske & Wiske-achtig, en dat bedoel ik alleen maar positief.

Ik wou maar, dat dit boek er al geweest was toen ik een kind was. Dan had ik, na het kijken van Indiana Jones, steeds weer in die spannende sfeer kunnen kruipen. En dan had ik me nog beter kunnen voorstellen dat ík het was, die al die avonturen beleefde, want ik leek natuurlijk veel meer op Jorre dan op Harrison Ford! Dus voor je naar de videotheek rent, kan je eigenlijk beter eerst naar de boekhandel of bibliotheek spurten voor ‘De verboden vallei’. Een aanrader!

Henk van Straten.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.