De veertiende goudvisJennifer L. Holm

Terug naar lijst
 

De veertiende goudvis

Titel: De veertiende goudvis
Auteur: Jennifer L. Holm
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2015
ISBN: 978 90 896 7195 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Puber-opa

Op de crèche krijgt Emma een goudvis die ze Goldie noemt. Goldie lijkt iets bijzonders te hebben; Goldie gaat namelijk niet dood. Als de goudvis na zeven jaar toch ondersteboven in zijn kom drijft, vertelt Emma’s moeder de waarheid: dit was al Goldie nummer dertien. De inmiddels elfjarige Emma is er niet erg verdrietig over. Ze heeft namelijk veel aan haar hoofd: een nieuwe school, een beste vriendin die haar niet meer ziet zitten, gescheiden ouders en een oppas die weggaat. Emma is helemaal niet gelukkig. Maar op een dag verandert er iets in Emma’s leven als haar moeder een dertienjarige puber genaamd Melvin mee naar huis neemt. Zijn eerste woorden tegen haar zijn:

‘Waarom is je pyjama zo kort? vraagt hij. Zijn er geen lange nachthemden meer? Ben je soms jongensgek, net als je moeder indertijd?’

Emma snapt er niks van, wie is deze rare jongen? Tot ze hem wat beter bekijkt. Melvin lijkt verdacht veel op haar chagrijnige opa maar dan heel veel jaar jonger. Hier begint het waanzinnige avontuur dat Emma in ‘De Veertiende Goudvis’ van Jennifer L. Holm beleeft.

Melvin blijkt inderdaad Emma’s opa te zijn. Haar opa was een wetenschapper en met de ontdekking van een zeldzame kwal heeft hij een middel tegen oud worden gevonden: de bron van de eeuwige jeugd! Hoewel Melvin qua lichaam weer op een dertienjarige jongen lijkt, inclusief de puistjes en de honger die bij deze leeftijd horen, is zijn geest nog steeds die van een oude brompot. Melvin wordt gedwongen met Emma naar de middelbare school te gaan en moet net als alle andere leerlingen huiswerk maken en dat vindt hij helemaal niet leuk. Op school ontmoeten Emma en Melvin de altijd in het zwart geklede jongen Raj. Met zijn drieën bedenken ze een plan om in te breken in Melvins oude laboratorium om Melvins onderzoek te redden. Tijdens dit avontuur merkt Emma dat ze steeds meer geïnteresseerd raakt in de wetenschap. Zal het Emma, Melvin en Raj lukken om het onderzoek te redden en openbaar te maken? En is het wel verstandig om de bron van de eeuwige jeugd aan de hele wereld te verklappen?

‘De Veertiende Goudvis’ van Jennifer L. Holm zit vol met hilarische momenten. Emma’s opa is een echte brompot en heeft over alles wel iets te zeuren. Ook de ruzies tussen Emma’s moeder en Emma’s opa zijn erg grappig. Het boek laat je eens goed nadenken over de wetenschap en de gevolgen hiervan. Zo is Emma erg nieuwsgierig naar de ‘vader van de atoombom’ J. Robert Oppenheimer, en vraagt ze zich af of deze man goed of slecht was. En wat als er ooit echt een middel tegen oud worden, wordt gevonden, is dat dan positief of negatief voor de wereld? Dit zijn allemaal dingen waar je eens goed over na kunt denken. Zou jij bijvoorbeeld eeuwig jong willen blijven?

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.