De veermanPaula Gerritsen

Terug naar lijst
 

De veerman

Titel: De veerman
Auteur: Paula Gerritsen
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 8967 237 7
Illustraties: Paula Gerritsen

Terug naar lijst

De veerman wil iets nieuws

Als je iedere dag hetzelfde doet, kan dat saai worden. Soms is het leuk om een keer iets anders te doen: een andere route te nemen naar school of naar huis.

In ‘De veerman’ maak je kennis met een man die iedere dag, jaar in, jaar uit over de rivier vaart. Deze veerman brengt mensen naar de overkant van het water. Hij brengt meisjes naar school in het dorp aan de andere kant en hij vervoert de dames van de breiclub.

Omdat de veerman iedere dag over het water vaart, is de rivier een vriend van hem geworden. Op een dag leunt hij over de rand van zijn veerboot en tuurt over het golvende water dat schittert in de zon. De rivier reikt verder dan hij kan kijken. Omdat de veerman maar een klein stukje van de rivier kent, wordt hij nieuwsgierig: ‘Beste vriend, zegt de veerman tegen de rivier, ik zou wel eens willen weten waar jij helemaal naartoe gaat’.

De veerman doet iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan. Hij maakt het touw van de veerboot los en laat zich meevoeren op de stroom van de rivier. Hij ziet wel waar hij uitkomt. Ondertussen geniet de man en zwaait hij naar iedereen die hij tegenkomt. Veel mensen zijn verbaasd, de veerboot vaart toch altijd op een ander stuk van de rivier?

Paula Gerritsen gebruikt niet veel tekst om het verhaal te vertellen. Soms staat er maar één zin op een pagina. Meer heeft ze ook niet nodig, de gekozen woorden zijn precies genoeg. Er worden geen gesprekken gevoerd in het verhaal, er wordt óver de veerman gesproken. De tekeningen die de schrijfster bij het verhaal heeft gemaakt, laten een Hollands landschap met oude huisjes zien, maar ook hier en daar een torenflat of een fabriek. De kleuren die Gerritsen gebruikt zijn een beetje vergrijsd waardoor de gele veerboot mooi naar voren komt. De vormen in de tekening zijn eenvoudig en doordat ze met maar één kleur zijn ingekleurd ontstaan er kleurvlakken die zorgen voor rustige en mooie tekeningen.

Het verhaal gaat verder. De schippers van de enorme vrachtschepen willen de veerman waarschuwen. Je gaat de verkeerde kant op roepen de mensen. Maar de veerman trekt zich daar niks van aan. Hij glimlacht en geniet. Uiteindelijk komt de veerman op een mooie bestemming waar het heel stil is: ‘De veerman hoort het ruisen van de zee en het gekrijs van de meeuwen. De zon kleurt de lucht langzaam oranje. Wat heerlijk! roept de veerman. Hier wil ik blijven’.

‘De veerman’ is een prachtig boek over het uitproberen van iets nieuws en het ontdekken van de wereld.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Aadje piraatjevan Marjet Huiberts.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.