De tweelingJacqueline Wilson

Terug naar lijst
 

De tweeling

Titel: De tweeling
Auteur: Jacqueline Wilson
Uitgeverij: Hillen, 2003
ISBN: 978 90 768 9707 3
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Enkelspel of dubbelspel?

Alle 'eenlingen' dromen er wel eens van om een tweeling te zijn. Het lijkt heerlijk om nooit alleen te hoeven zijn, altijd iemand om je heen te hebben die je zonder woorden toch begrijpt. Dat het niet altijd een pretje is, laat Jacqueline Wilson op een prachtige manier zien in haar boek 'De tweeling'. Ze gebruikt hiervoor dezelfde directe, bijna luchtige, stijl als in haar andere boeken.

Anna en Emma zijn een eeneiige tweeling. Ze wonen bij hun vader en oma; de moeder is drie jaar geleden overleden. Als de vader van de tweeling Linda leert kennen, verhuizen ze. Met name Anna is daar erg kwaad over en besluit van tevoren al om het niet leuk te vinden. Emma wil Linda, het nieuwe huis en de nieuwe school wel een kans geven, maar wil ook haar zusje niet afvallen. Ze kiest Anna's kant. Wilson vertelt erg humoristisch hoe Anna en Emma er bijna een spel van maken om een tweeling te zijn. In de illustraties sluit Georgien Overwater met haar grappige stijl goed aan bij deze beschrijvingen.

De tweeling schrijft zelf hun levensverhaal op. Anna heeft een oud kasboek op zolder gevonden en de tweeling besluit om in dit boek hun levensverhaal op te schrijven. Nou ja, Anna besluit dat en Emma schrijft ook af en toe. Hiermee wordt meteen duidelijk dat Anna steeds de grootste mond heeft en de baas speelt. Zij vindt dit zelf terecht, omdat zij de oudste is: ze is twintig minuten eerder geboren. In de loop van het boek wordt Emma zekerder van zichzelf en gaat zij ook meer schrijven. In het begin neemt ze klakkeloos over wat Anna vindt en doet. Maar later krijgt ze een eigen mening en daarmee ook meer een eigen leven. Dit maakt Anna onzeker, waardoor zij het 'tweeling-zijn' verbreekt. Ze gaat zich expres anders kleden en reageert niet meer op Emma's pogingen om een eenheid te vormen.

De breuk lijkt definitief te worden als Emma een beurs krijgt voor de kostschool waar Anna zo graag naartoe wilde. Gelukkig helpt hun vader, maar met name Linda, de tweeling inzien dat ze niet hun hele leven alleen maar tweeling kunnen blijven. Ze moeten ernaast ook een eigen leven opbouwen, waarin ze eigen keuzes maken. Wilson beschrijft deze ontwikkeling verrassend realistisch.

'De tweeling' heeft in Engeland verschillende prijzen gewonnen. Terecht, want het is niet alleen een schitterende beschrijving van de leuke kanten van een tweeling zijn, maar ook van de minder leuke kanten. Iedere eenling én tweeling vanaf 9 jaar móet dit boek lezen!

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.