De tuinman van de nachtEric en Terry Fan

Terug naar lijst
 

De tuinman van de nacht

Titel: De tuinman van de nacht
Auteur: Eric en Terry Fan
Uitgeverij: Leopold, 2016
ISBN: 978 90 258 7120 8
Illustraties: The Fan Brothers

Terug naar lijst

Bomen als dieren

Sommige planten kun je in de vorm van een mooi dier knippen. Dat doet de tuinman van de nacht.

‘De tuinman van de nacht’ speelt zich af in de Wilgenlaan waar het er grijs en saai uitziet. Op een ochtend kijkt Willem uit het raam, wanneer hij merkt dat er op straat iets aan de hand is. Hij rent nieuwsgierig naar buiten. Daar ziet hij dat de boom voor zijn weeshuis in een bijzondere vorm is geknipt: ‘Die nacht was als door een wonder de wijze uil verschenen. Diep onder de indruk keek Willem naar de enorme vogel.’

Iedere ochtend hebben de bomen een andere vorm: een konijn, een parkiet en een olifant. Op een avond ziet Willem een vreemdeling op straat lopen. De oude man zegt dat hij best wel wat hulp kan gebruiken. Willem is de tuinman van de nacht tegengekomen, en hij mag hem nog helpen ook! Samen werken ze aan een nieuwe creatie. Willem is moe en valt in slaap. Hij ligt tegen een boom aan als hij wakker wordt. Daar heeft de tuinman een cadeautje voor Willem achtergelaten.

De zomer verandert in de herfst en daarna in de winter, van de mooie dieren in de bomen is niets meer te zien. Toch zijn de mensen in het dorpje voorgoed veranderd. Dat zie je duidelijk aan de kleurrijke tekening waarin iedereen met elkaar speelt en zijn best doet om het gezellig te maken in de straat. Ook Willem is voorgoed veranderd. Met zijn cadeau (wat zou het zijn?) maakt hij de mooiste dieren in de verschillende struiken die hij tegenkomt.

De tekst van Eric en Terry Fan is minimaal. Ze gebruiken weinig woorden om het verhaal te vertellen. Dat is erg knap. Op iedere pagina staan maar één of twee zinnen. Bijvoorbeeld wanneer Willem de vreemdeling opmerkt. De tekst zegt dan: ‘Zou dat misschien…’ Doordat er weinig woorden worden gebruikt, geeft dat de ruimte om zelf na te denken over het verhaal.

De tekeningen zijn ook gemaakt door The Fan Brothers. De tekeningen doen je denken aan vroeger. Dat komt doordat sommige tekeningen in één enkele bruine tint zijn gemaakt. Alleen op de tekeningen waarin een kunstwerk van de tuinman van de nacht te zien is, zijn meer kleuren gebruikt. De tekeningen vullen de tekst mooi aan. Zo staat er bijvoorbeeld niet in de tekst dat Willem tijdens zijn hulp aan de tuinman in slaap valt. Dat zie je op de tekening. Je moet dus ook goed naar de afbeeldingen kijken bij het lezen van dit boek. Maar dat is geen straf!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Het boekenliefjevan Helen Docherty.

'De tuinman van de nacht' werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.