De tuin van KrikHanna Kraan

Terug naar lijst
 

De tuin van Krik

Titel: De tuin van Krik
Auteur: Hanna Kraan
Uitgeverij: Lemniscaat, 2010
ISBN: 978 90 47703204
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

De wereld in de tuin

Misschien heb jij geluk en woon je samen met je ouders in een huis met een achtertuin. Dan kun je elke dag fijn buitenspelen, in het gras liggen of in regenplassen stampen. Heerlijk! Maar schrijfster Hanna Kraan kent een paar dieren die daar niet zo blij mee zijn. In haar nieuwe boek ‘De tuin van Krik’ vertelt ze hoe dat komt.

Krik is een eekhoorn die samen met zijn vriendjes Melle de merel en Domper de pad in een mooie tuin woont. Ze verzinnen altijd iets leuks om te doen: verstoppertje spelen met nootjes, over dennenappels springen of liedjes zingen. Maar soms hebben ze flink de pest in, want dan is hun tuin bezet. Door de mensen die in het huis wonen dat bij de tuin hoort.


Vier mensen zijn het: een vader, een moeder en twee kinderen. Het jongetje wordt door de dieren Petje genoemd en het meisje Staartje. Als Petje en Staartje in het gras tikkertje doen, is er geen plek meer voor Krik, Melle en Domper! En als Krik een hindernisbaan van dennenappels maakt en Petje ruimt steeds zijn dennenappels op, dan is dat voor de eekhoorn natuurlijk niet leuk. “‘Niet doen!’ schreeuwde Krik. ‘Laat dat! Daar gaat mijn spel.’” Geen wonder dat de dieren humeurig worden. En al protesteren ze nog zo hard, de kinderen verstaan er niets van! Dat vinden de dieren dan weer onbeleefd, want ‘Zo moeilijk is het toch niet?’


Hanna Kraan, die je misschien kent van haar boeken over de boze heks, schrijft heel grappig over de mopperende dieren die niet alles begrijpen. Als er mist is, zegt Krik: ‘Spannend. Ik woon in een wolk.’ Krik verwondert zich vaak over nieuwe dingen die hij ontdekt en heeft dan de grootste lol. En dingen uit de mensenwereld die hem bevallen, neemt hij graag over. Zo drinkt hij met zijn vriendjes chocolademelk en lezen ze in de boeken die Petje en Staartje laten slingeren. Stiekem zijn Krik, Melle en Domper dus toch wel een beetje blij met de mensen.


‘De tuin van Krik’ is al het derde boek waarin Krik op ontdekkingsreis gaat en nog steeds vervelen zijn avonturen niet. Het zijn vrolijke en herkenbare voorleesverhalen, met leuke zwart-wit tekeningen van Mies van Hout die voor nog meer leesplezier zorgen. Dit boek is ook goed te begrijpen als je de eerdere twee delen hebt gemist. Lekker samen lezen dus met je vader of moeder. En daarna natuurlijk de tuin in! Of naar het bos. Want daar komen Krik, Melle en Merel ook wel eens. Misschien kun je een briefje voor ze achterlaten met daarop een speelschema. Want lezen kunnen ze wel en dan mopperen ze in ieder geval niet op jou als jij op hun terrein speelt!

Linda.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.