De tuin van de walvisToon Tellegen

Terug naar lijst
 

De tuin van de walvis

Titel: De tuin van de walvis
Auteur: Toon Tellegen
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1760 7
Illustraties: Annemarie van Haeringen

Terug naar lijst

Beste sprinkhaan, ik wil graag een tuin op mijn rug

Heb jij weleens een walvis gezien met een tuin op zijn rug? Nee? Lees dan maar gauw ‘De tuin van de walvis’ van Toon Tellegen en Annemarie van Haeringen. In dit boek wil de walvis niets liever dan een eigen tuin. Niet alleen omdat alle andere dieren dan bij hem op bezoek kunnen komen, maar ook zodat de maan en de sterren dan zien hoe mooi en gezellig het bij de walvis is en ze hem ook uitnodigen voor de feestjes die ze daarboven in de lucht vieren:

‘De sterren fonkelden en twinkelden van plezier en soms was er één zo vrolijk dat hij opsprong en van louter geluk langs de hemel omlaag roetsjte tot achter de horizon.’

En dus schrijft de walvis een brief aan de sprinkhaan. Sprinkhaan heeft namelijk een winkeltje en regelt altijd van alles voor alle dieren. Dus ook een tuin voor de walvis. Sprinkhaan pakt meteen zijn bootje in en steekt met bomen en struiken aan boord de oceaan over om de walvis van een tuin te voorzien.

‘De tuin van de walvis’ is een heel goed boek voor wanneer je nog even geen afscheid kunt nemen van alle prachtige tekeningen in prentenboeken, maar wel al graag een wat groter verhaal wil lezen. Het verhaal van de walvis en alle andere dieren is niet alleen leuk en grappig, het is ook een verhaal dat na het lezen nog even in je hoofd blijft zitten.

Als de tuin op de rug van de walvis geïnstalleerd is, komen er veel dieren op bezoek: een nijlpaard, een walrus en zelfs een vuurvliegje. Maar de walvis moet nu wel door zijn tuin stil en met zijn rug boven water blijven liggen. Als hij een grote duik neemt spoelen meteen alle rozenstruiken van zijn rug. En dat vindt de walvis toch wel jammer; heel hoog springen en in het water plonzen zijn een van zijn lievelingsdingen om te doen. Toon Tellegen weet precies de goede woorden te kiezen om te beschrijven wat de walvis doet en hoe hij zich dan voelt. Het is daarom heel makkelijk om je in te leven in het verhaal. Je voelt je bijna zelf een walvis die met een tuintje op zijn rug door de oceaan zwemt.

Toon Tellegen staat bekend om zijn prachtige verhalen waarin dieren vaak net als mensen zijn: ze willen graag vrienden hebben, liefde voelen en gelukkig zijn. Ook in ‘De tuin van de walvis’ herken je veel eigenschappen bij de dieren die je zelf ook hebt. Iedereen wil graag mooi en geliefd zijn, maar we vergeten soms dat we ook mooi genoeg zijn als we gewoon onszelf zijn. ‘De tuin van de walvis’ is het perfecte boek als je een beetje een ongelukkige dag hebt gehad en toch blij wil gaan slapen. Toon Tellegen snapt gewoon alles en maakt de wereld een beetje beter.

Eline.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.