De tovervingerRoald Dahl

Terug naar lijst
 

De tovervinger

Titel: De tovervinger
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 1975
ISBN: 978 90 261 3944 4
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Gekkigheid, en een tikkie serieus

‘Vorige week is er iets heel geks gebeurd met de familie Kreitjes. Ik zal het jullie allemaal zo goed mogelijk vertellen.’

Het verhaal ‘De tovervinger’ wordt verteld door het achtjarige buurmeisje van de familie Kreitjes. Het meisje praat alsof jij en zij een echt gesprek met elkaar hebben. Dat geeft een leuk effect, want zo krijg je het gevoel dat dit verhaal speciaal voor jou wordt verteld. Bijzonder is dat zij zelf niet vaak in het boek voorkomt, maar toch heel belangrijk is. Ze zorgt er namelijk voor dat de familie iets heel vreemds overkomt.

Meneer Kreitjes en zijn twee zoons Flip en Willem houden ervan om te jagen. Hun buurmeisje vindt dat vreselijk en zegt vaak dat ze ermee moeten stoppen. Als de vader en zoons op een dag terugkomen met een dood jong hert, wordt ze woest:

‘Nou toen was de maat vol!
Er kwamen rode vlekken voor mijn ogen.
En voor ik het wist deed ik iets, wat ik me zo voorgenomen had nooit te doen:

IK ZWAAIDE MET MIJN TOVERVINGER!’


Eerst lijkt er nog niet veel te gebeuren. De Kreitjes gaan diezelfde middag weer jagen, dit keer op eenden. Ze schieten er wel zestien uit de lucht, maar de laatste vier eenden kunnen ze niet raken.

De volgende dag blijkt alles anders te zijn. De familie Kreitjes heeft geen armen meer, maar vleugels! En ze zijn ook nog eens een heel stuk kleiner geworden. Eerst vinden ze het raar, maar al snel vliegen ze fijn rondjes boven hun huis. Tot ze ineens iets zien op hun erf. Het zijn vier eenden, maar dan een stuk groter dan normaal en met armen in plaats van vleugels. En ze lopen zo het huis van de familie Kreitjes in…

Schrijver Roald Dahl staat bekend om zijn fantasierijke, originele verhalen. Hij bedenkt dingen die geen ander kan bedenken. Maar het is niet alleen maar gekkigheid. In dit verhaal laat hij mensen letterlijk van plaats wisselen met eenden. Ze krijgen deels het lichaam van een eend en moeten in een nest slapen. Daardoor leren ze hoe erg het is dat er op eenden wordt gejaagd. Knap van een schrijver, om zulke serieuze onderwerpen op zo’n lachwekkende manier te beschrijven!

Het boek staat vol met illustraties. Ze zijn gemaakt door Quentin Blake. Hij werkt met een dunne zwarte pen en maakt tekeningen die je ‘slordig’ zou kunnen noemen. Daardoor zien de situaties er levendig uit, wat goed past bij een verhaal waarin zo veel raars gebeurt. 

Als je dit boek leuk vond, is Roald Dahls ‘Matilda’ ook echt iets voor jou. Net als het buurmeisje uit dit boek blijkt Matilda ook iets bijzonders te kunnen.

Nathalie.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.