De TijdkringPete Hautman

Terug naar lijst
 

De Tijdkring

Titel: De Tijdkring
Auteur: Pete Hautman
Uitgeverij: Ploegsma, 2000
ISBN: 978 90 216 1932 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Terug naar de toekomst

Wie heeft er nou nog nooit gefantaseerd over een geheime deur in huis? Een deur die je toegang geeft tot een andere wereld. Ik droomde vroeger dat ik zo'n deur op mijn zolder had. Als ik daar doorheen ging kwam ik in een wereld terecht met allemaal glijbanen en andere leuke dingen. Er zijn vele boeken met dit thema verschenen. Denk alleen al aan de 'Kronieken van Narnia' van C.S. Lewis waarin vier kinderen via een kastdeur in 'het land achter de kleerkast Narnia' verzeild raken. Maar ook tijdtunnels, flitsmachines en andere technische snufjes deden in de jeugdliteratuur dienst als reismiddel door tijd en ruimte. Opnieuw verscheen er dit jaar een boek met een dergelijke invalshoek, 'De Tijdkring'. Jammer dat het de auteur niet is gelukt zijn voorgangers als Lewis te evenaren in spanning en originaliteit.

Jack is een tiener en woont met zijn vader en moeder in Chicago. Als zijn opa ernstig ziek wordt, moet hij met zijn moeder mee naar het plaatsje Memory. Daar staat Boggs End, het huis van zijn grootvader.

Jack heeft zijn grootvader nog nooit gezien. Maar zijn opa lijkt hem wel te herkennen en zo te zien heeft hij geen goede herinneringen aan zijn kleinzoon. Vlak voordat hij overlijdt probeert hij Jack te wurgen.

Jack is erg geschrokken van het voorval, en voelt zich slecht op zijn gemak in het huis van opa Skoro. Toch gaat hij op onderzoek uit, en stuit op een deur achterin een kast. Achter die deur bevindt zich een lange trap naar beneden en aan het einde van die trap zit een lage deur. Achter die deur zit een andere wereld, de wereld van vijftig jaar eerder!

De vader van Jack is een alcoholist. Hij probeert van de drank af te blijven, maar dat lukt hem vaker niet dan wel. Als hij gedronken heeft, wordt hij erg agressief en slaat Jack en zijn moeder. Op een avond loopt het zo uit de hand dat er iets vreselijks gebeurt.

'Mijn moeder lag opgerold op de vloer met haar armen over haar hoofd. Mijn vader hinkte naar mij toe, zijn gezicht vlekkerig rood van razernij. "Jij miezerige lafbek. Jij stiekeme kleine rotzak. Kom hier stuk stront. Laat maar eens zien of jij het leuk vindt." Ik dacht dat ik er geweest was. Ik week achteruit de keuken de gang in. Hij bleef komen, zijn vingers wit om het uiteinde van de knuppel. (...) Ik dacht dat mijn enige kans was de tweede verdieping te bereiken en de lage deur weer door te gaan.'

Jack besluit door de deur te gaan om op die manier de gebeurtenis ongedaan te kunnen maken. Hij moet alleen vijftig jaar wachten voordat hij dat kan doen, als het hem al lukt.

'De Tijdkring' is een erg ingewikkeld boek. Je moet er echt met je hoofd bijblijven. Soms is het zo ingewikkeld dat je de draad kwijtraakt en geen zin meer hebt om verder te lezen. Leuk detail is wel dat de schrijver er soms tussendoor komt, om uitleg te geven. Pete Hautman laat ons geloven dat het verhaal echt gebeurd is, door net te doen alsof hij het dagboek van Jack en de brieven werkelijk in zijn bezit heeft.

Geri.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.