De tijdhoederJeanette Winterson

Terug naar lijst
 

De tijdhoeder

Titel: De tijdhoeder
Auteur: Jeanette Winterson
Uitgeverij: Pimento, 2006
ISBN: 978 90 499 2119 4
Illustraties:

Terug naar lijst

'Vrees, haar, veel meer nog dan hem'
 

De tijd is gek geworden. Er zijn tijdtornado's en tijdvallen, sommige dagen duren eindeloos en andere veel te kort. Farao's verschijnen en gewone mensen verdwijnen zomaar. Alleen het meisje met het Gouden Gezicht kan de tijd weer kalmeren. Zo is de voorspelling. De elfjarige Zilver heeft er geen weet van dat zíj dat meisje is.

Zilver woont alleen met haar vreselijke tante en het gemene konijn Bigamist in Strengelweer, een groot, vervallen huis. Haar ouders zijn op mysterieuze wijze verdwenen. Ze is dan ook blij met een logeerpartijtje in Londen. Maar wat er daar allemaal gebeurt, is ongelooflijk. Zilver komt in wel zeer wonderlijke werelden terecht. Het begint met een ondergrondse wereld. De ondergronders nemen haar helemaal op in hun gemeenschap en daar ontmoet ze Gabriel. Als een heuse beschermengel waakt Gabriel over Zilver tijdens haar bizarre reis. Die reis is vol gevaren en vol enge, heel enge mensen.

Abel Pekwater bijvoorbeeld, de klokkenmaker bij wie Zilver en haar tante logeren. Pekwater is op zoek naar de Tijdhoeder. Een heel bijzondere en kostbare klok met veel macht. Hij kent de voorspelling en denkt dat Zilver weet waar de Tijdhoeder is. Hij denkt dat Zilvers vader haar de Tijdhoeder in bewaring heeft gegeven en hij zal werkelijk alles doen om deze klok te bemachtigen. Maar Zilver weet nergens van. Wel ontdekt ze dat zij het meisje is met het Gouden Gezicht.

'Toen Zilver door de rook tuurde, zag ze een gezicht ontstaan uit het patroon van munten en kralen. Ze hield haar adem in. Het gezicht was van haar, het was haar gezicht. Verwilderd keek ze om zich heen, naar de anderen. Eden knikte.
‘Je bent het Kind met het Gouden Gezicht.'

Jeanette Winterson heeft veel boeken voor volwassenen geschreven. ‘De tijdhoeder' is haar eerste kinderboek. Het idee van de tijd die op hol slaat, is echt heel leuk. Maar Winterson maakte haar boek wel ingewikkeld. Het duizelt je op tweederde van het boek gewoon door alle uiteenzettingen over quantummechanica, het vele reizen via worm- en tijdgaten, gedaantewisselingen, hypnose, denkende huizen, luchtspiegelingen, enzovoort.

Omdat het zo ingewikkeld wordt, is het boek gelijk minder spannend. Gelukkig brengt Winterson aan het eind de spanning weer helemaal terug als Zilver oog in oog staat met het engste en gevaarlijkste vrouwmens uit het boek: Regalia Metsel. Nu komt het erop aan of Metsels handige, sluwe pogingen om Zilver van haar doel af te brengen, zullen slagen. Zij laat Zilver kiezen tussen haar meest diepe verlangen én de Tijdhoeder. Zilver kiest, maar gelukkig is Gabriel er ook.

Marjolein.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.