De StreepNatascha Stenvert

Terug naar lijst
 

De Streep

Titel: De Streep
Auteur: Natascha Stenvert
Uitgeverij: The House of Books, 2014
ISBN: 978 90 443 4355 7
Illustraties:

Terug naar lijst

De vallei en zijn bewoners

Als je wel eens in het bos loopt zie je soms een streep op een boom staan. Heb je er wel eens over nagedacht wat dat betekent?

Boeken hebben niet altijd woorden nodig. Ook zonder tekst kan een prentenboek een verhaal vertellen. ‘De Streep’ is zo’n boek.  De titel van het boek verwijst naar een streep die op een boom wordt gezet. Waarom krijgt juist die boom een streep op zijn bast? De twee vogels die hun nestje in deze boom maken, hebben er geen goed gevoel over. Ze proberen om de streep te verbergen. Ze plakken sneeuw over de streep of proberen hem weg te krassen met hun snavel. Maar de streep gaat niet weg. Aan het einde van het verhaal kom je er achter met welk doel de streep op de boom is geschilderd.

Dit is maar een klein deel van wat er allemaal te zien is in het boek. De vogels kijken uit over een vallei. Daarin gebeurt van alles: er komen toeristen, en worden bomen gekapt en er wordt een kasteel opgeknapt. Omdat er zoveel kleine dingen te zien zijn, is het boek niet saai. Iedere keer ontdek je weer iets wat je eerder niet had gezien. Achterin het boek staat een aantal vragen. Hierdoor ga je extra goed naar de tekeningen kijken. Zo wonen er bijvoorbeeld ook sprookjesfiguren in het bos. Door deze zoekopdrachten wordt het boek ook een zoekboek.

De tekeningen zijn mooi en vol. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen. Soms zijn ze druk en kleurrijk, soms zijn ze heel rustig, bijvoorbeeld wanneer de vallei vol sneeuw ligt. Op de tekeningen zie je soms grappige details die je aan het lachen maken. Zo lijken de eekhoornkinderen in hun gedrag veel op mensenkinderen: ze tekenen figuurtjes in de sneeuw of spelen in een plas water. Doordat de boom midden in de natuur staat, zie je hem veranderen per seizoen.

Natascha Stenvert laat de kenmerken van de seizoenen goed zien. In de herfst waait het hard en is de tekening vooral oranje, in de lente heeft de boom roze bloesem. Ook liggen er in het voorjaar eitjes in het vogelnestje. Op de volgende pagina zie je dat de vogeltjes uit hun ei zijn gekomen. Hierdoor kun je met elkaar praten over de natuur en wat de mens daarmee doet. Doordat alle seizoenen in het boek voorkomen, leer je de verschillen tussen de jaargetijden. Het gedrag van dieren wordt uitgebreid besproken in het boek. In de winter maken de vogeltjes hun nestje extra warm. Er gebeurt zoveel dat je niet uitgekeken raakt op de verschillende tekeningen. Het verhaal heeft een verrassend einde: de mens is toch niet zo slecht als gedacht. Het is juist leuk dat de boom een streep heeft gekregen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: 'Applaus voor papa beer' van Benjamin Chaud.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.