De StrandTentMirjam Mous

Terug naar lijst
 

De StrandTent

Titel: De StrandTent
Auteur: Mirjam Mous
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2005
ISBN: 978 90 269 9887 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Boeken voor een schöne Ferien!
 

Ga je naar Frankrijk, Spanje of Italië op vakantie? Naar een of ander exotisch eiland? Of blijf je dit keer lekker in ons eigen, af en toe toch ook wel zonnige, landje? Een echt vakantiegevoel krijg je sowieso met deze zomerse boeken, of je nu op het strand ligt of in je tentje!

Gaat de reis dit jaar naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland? Dan mag het nieuwe boekje van Francine Oomen niet ontbreken in je koffer: ‘Hoe overleef ik mijn vakantie in Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland?’ Als je die leuke Duitse jongen durft te vragen of hij je wil insmeren, hoef je niet meer met handen en voeten te praten of te stuntelen met een onhandig Nederlands-Duits – woordenboek. Je pakt je ‘Hoe overleef ik’- gidsje uit je tas, kijkt in de inhoudsopgave bij de categorie ‘Hoe overleef ik het strand?’ en ziet daar staan: ‘Würdest du mir den Rücken einreiben?’ Handig is vooral dat onder die zin staat hoe je die precies moet uitspreken, zodat je zo nonchalant en zo zeker mogelijk kunt zeggen: ‘Wurdest doe mier deen rukken ajnrajben?’ Niet alleen op het strand, maar ook in het vliegtuig, op de camping, tijdens het shoppen, tijdens het uitgaan en zelfs bij de tandarts kun jij met dit boekje overleven in een Duitstalig land!

In Turkije red jij je met ‘Hoe overleef ik mijn vakantie in Turkije?’ In bijna heel Europa kun je met Francine Oomen overleven. Eerder schreef zij namelijk soortgelijke overleefboekjes over Frankrijk, Spanje, Italië en Engeland. En ook al hoef je niets in het Duits of in een andere taal op te zoeken: de grappige, zwierige tekeningen van Annet Schaap zorgen ervoor dat het toch erg leuk is om deze boekjes te lezen.

Een echt zomers soapachtig verhaal is ‘De StrandTent’ van Mirjam Mous. De vijftienjarige meiden Fay en Marscha organiseren, met nog een aantal klasgenoten, een klassenfeest in de strandtent van Marscha’s oom. Na afloop van dat feest blijven de twee meiden slapen in de strandtent. Diezelfde nacht breekt er iemand in en haalt alles overhoop. Het lijkt erop alsof iemand wil dat ‘De StrandTent’ dicht gaat. Fay en Marscha beginnen dan samen met een paar klasgenoten een heuse zoektocht naar de ‘dader’? Klinkt veelbelovend, maar toch wil het boek niet echt spannend worden. Je komt er namelijk al in het begin van het boek achter wie de dader is. Een ander minpunt van het verhaal is dat de personages niet tot leven komen, het blijven vlakke, stereotiepe karakters. Zo wordt Marie-Fleur, een klasgenootje van Fay en Marscha, getypeerd als het bekakte en arrogante rijkeluiskindje met merkkleding.

Het verhaal over het wel en wee van de StrandTent wordt afgewisseld met brieven die Fay stuurt naar een probleemrubriek van het tijdschrift Glows. De brieven gaan over problemen die je vast zult herkennen, zoals ruzie met je zusje en verliefd zijn. In deze brieven staan grappige weetjes, zoals wat er nu precies gebeurt als je bloost, of strings slecht voor je zijn en of ook ratten last van stress kunnen hebben!

Wél spannend is ‘Die zomer in Frankrijk’ van Anneke Scholtens. De jongen Spriet logeert samen met zijn ouders en zusje in een Frans vakantiehuisje. Hij is erg nieuwsgierig naar het huis naast hen, dat eigenlijk meer een bouwval is:

‘Spriet kroop de ladder af en liep op zijn blote voeten over de houten vloer van de grote zolder. De storm leek aan het huis te trekken. Alles klepperde, er suisde en floot iets om het dak, het zoog aan de goten, het blies door de schoorsteen. Of trok de storm aan hém? Was dit soms een teken? Een teken dat alles zou veranderen, dat híj zou veranderen, dat alles misschien al een beetje anders was?’

Langzaam maar zeker komen Spriet en zijn vakantievriendinnetje Marie er achter wat er met dat huis is, wie de man in het rode jasje is, die hem in de gaten lijkt te houden, en wat zijn eigen moeder en de vader van Marie ermee te maken hebben. ‘Die zomer in Frankrijk’ is niet alleen een spannend boek. Doordat je kennis maakt met de gedachtes en gevoelens van Spriet leer je hem echt kennen als een jongen die bij jou in de klas kan zitten. Een geheimzinnig en realistisch boek dat zeker niet in je koffer mag ontbreken!

Marieke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.