De stalkerHelen Vreeswijk

Terug naar lijst
 

De stalker

Titel: De stalker
Auteur: Helen Vreeswijk
Uitgeverij: Manteau, 2006
ISBN: 978 90 223 1932 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Achtervolgd en bedreigd

Het begint met één telefoontje. Een vervelende klasgenoot die een geintje uithaalt, denkt Leonie. Maar de telefoontjes blijven komen en worden steeds agressiever. En het blijft niet bij telefoon. Een dode kat onder haar snelbinders, dreigbrieven in haar jaszak. En dat is nog maar het begin. Leonie wordt steeds banger. Wie heeft het in godsnaam op haar gemunt?

Stalkers zijn mensen die anderen steeds lastigvallen. Door iemand constant op te bellen of overal te achtervolgen, bijvoorbeeld. Deze stalker bedreigt Leonies tot dan toe onbezorgde leventje. Ze is vijftien, niet op haar mondje gevallen en populair op school. Onder druk van alle telefoontjes en bedreigingen, verandert Leonie echter in een schuw meisje. Op elke straathoek dreigt gevaar. Iedereen verandert in Leonies ogen in een mogelijke stalker. Wie kan ze vertrouwen en wie niet? Gelukkig heeft ze haar vriendje Jeroen en haar beste vriendin Nancy. Hoewel, ze heeft pas een paar weken wat met Jeroen. Hij ziet haar aankomen met zo'n kinderachtig verhaal. Ze besluit er heel luchtig over te doen. Maar ondertussen krijgt de stalker haar steeds meer in zijn greep. De politie wordt erbij gehaald en inspecteur Van Buren wordt op de zaak gezet.

Helen Vreeswijk werkt bij de recherche en baseert haar boeken op waargebeurde verhalen. Zo ook dit boek. Het verhaal zou precies zo gebeurd kunnen zijn. De spanning zit er goed in omdat je vanuit allerlei personages meeleest. Zo volg je het verhaal vanuit Leonie en haar vrienden en familie; en tussendoor kruip je in het hoofd van de dader. Daardoor kun je zijn dwangmatige en agressieve gedrag net iets beter begrijpen. Van het politieonderzoek krijg je ook veel mee. Vreeswijk weet precies hoe zo'n onderzoek in z'n werk gaat en laat je met alles wat erbij komt kijken kennismaken. Maar ze verklapt niets en weet de spanning tot de ontknoping stukje voor stukje op te bouwen. De personages zijn goed uitgewerkt, soms misschien iets te nadrukkelijk. Karaktereigenschappen en gevoelens worden van alle personages heel precies beschreven, ook van diegenen die maar een klein rolletje hebben. Zo laat ze weinig aan je eigen verbeelding over.

Maar het blijft spannend! De stalker weet zich telkens aan het scherpe oog van de politie te onttrekken en wordt steeds gevaarlijker:

‘Hij moest wel maatregelen nemen. Er viel met hem niet te spotten. En er ging nog veel meer gebeuren. Hij was niet bang. (...) Het kon gewoon niet fout gaan. Hij graaide een jachtmes van tafel en wentelde het om en om in zijn hand. (...) Met glimmende ogen keek hij naar het mes: het gaf hem een gevoel van macht. Hiermee moest het lukken.'

Karin.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.