De snelste zebra van de wereldYoup van 't Hek

Terug naar lijst
 

De snelste zebra van de wereld

Titel: De snelste zebra van de wereld
Auteur: Youp van 't Hek
Uitgeverij: Leopold, 2013
ISBN: 978 90 258 6268 8
Illustraties: Georgien Overwater

Terug naar lijst

Niemand is zoals jij

De snelle strepen van de zebra zijn het eerste wat je ziet wanneer je het boek 'De snelste zebra van de wereld' open slaat. En snel is deze zebra. Hij wint keer op keer bij wedstrijden. Zijn boom staat vol met bekers en hij is zo trots als maar kan. De andere dieren willen niet meer tegen hem rennen, want verliezen is niet leuk. Dus wanneer zebra weer eens een wedstrijdje wil lopen, verstoppen alle dieren zich achter bomen en struiken.

'We willen niet tegen hem rennen,' fluisteren de dieren.
'De zebra rent veel te hard. Hij wint altijd.
En als hij wint, dan verliezen wij.
Verliezen is gewoon niet gezellig!
Maar wie durft dat tegen hem te zeggen?'

Uiteindelijk loopt de tijger naar hem toe en zegt dat niemand tegen hem wil rennen. Zebra vat dit op als een wedstrijd tussen hem en de onzichtbare Niemand en iedereen laat het maar zo. Televisie, radio, internet en de krant besteden allemaal aandacht aan de wedstrijd, die gaat over drie grote rondes door het bos, het veld en de stad.

Alle dieren spelen het spelletje mee. Het wordt een groot spektakel en enorm spannend. Je ziet de paniek in de ogen van zebra wanneer blijkt dat hij niet makkelijk kan winnen. Niemand zit vlak achter hem en in de laatste ronde liggen ze precies gelijk. En dan.... haalt Niemand hem in en wint! Voor het eerst heeft zebra verloren en huilt hij tranen met tuiten. De dieren krijgen spijt en vertellen dat ze Niemand hebben verzonnen. Niemand heeft gewonnen en niemand heeft verloren.

Youp van 't Hek heeft een boek geschreven over winnen en verliezen en Georgien Overwater heeft daar grote grappige tekeningen bij gemaakt. De dieren lopen allemaal op twee poten en juichen en roepen zoals wij dat ook zouden doen. Georgien gebruikt grote zwarte letters wanneer het startschot door meneer Zwaan wordt gegeven. Bij het aanmoedigen van zebra maken deze grote letters de tekeningen nog beweeglijker.

Zebra denkt in 'De snelste zebra van de wereld' dat hij niet kan verliezen. Hij is er zo zeker van dat hij de snelste van de wereld is, dat hij ontroostbaar is wanneer hij verliest. Hij denkt dat winnen het tegenovergestelde is van verliezen, maar is dit wel zo?
Verliezen betekent namelijk niet dat je niet je best hebt gedaan en op de tekeningen zie je dat zebra zich enorm uitslooft. Hij loopt zijn benen uit zijn lijf, maar iemand anders is beter. We kunnen nu eenmaal ook niet in alles de beste zijn. Blijf maar met twee poten, oeps- benen, op de grond staan!

Wil je nog een boek lezen over een hardloper uit het dierenrijk? Lees dan het verhaal over struisvogel Fiet in 'Fiet wil rennen'. Bibi Dumon Tak heeft dit boek geschreven.

Jessica.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.