De slipper van Maria BonitaLiesbet Ruben

Terug naar lijst
 

De slipper van Maria Bonita

Titel: De slipper van Maria Bonita
Auteur: Liesbet Ruben
Uitgeverij: KIT Publishers, 2012
ISBN: 978 94 602 2216 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Op slippers door Brazilië

Flipflop, flipflop. Dat hoor je vast de hele dag in Brazilië. Iedereen in dat land loopt het liefst op slippers. Nino en Maria Bonita ook. Zij zijn de hoofdpersonen in het boek ‘De slipper van Maria Bonita’ en laten zien hoe hun leven is en wat de verschillen tussen het platteland en de stad zijn.

Maria Bonita loopt dagenlang door het binnenland van Pernambuco, een deelstaat in het noordoosten van Brazilië. Haar geluksslippers brengen haar overal. De beroemde kunstenaar Derlon tekende er haar gezicht op in zijn eigen stijl. Maria Bonita gaat op zoek naar waar ze oorspronkelijk vandaan komt. Hoe leefde haar betovergrootmoeder? En wat doet nog denken aan het leven van toen? Ze ontmoet veel verschillende mensen, die de geschiedenis elk op hun eigen manier inkleuren. Zo ziet ze gekleide beeldjes die je meer vertellen wat de mensen in Pernambuco hebben meegemaakt. Ook praat ze met mensen uit het ‘dorp van de tien sterke vrouwen’. Ze ziet droge landschappen, maar ook prachtige groene heuvels en suikerrietvelden. Onderweg raakt Maria Bonita haar linkerslipper kwijt. Hij drijft mee met de rivier. Die ziet ze vast nooit meer terug…

Als je het boek omdraait, kom je middenin het verhaal van breakdancer Nino terecht. Hij laat je zijn stad Recife zien, de hoofdstad van Pernambuco. Het is een bruisende stad, waar altijd muziek klinkt en iedereen buiten leeft, op de stoep voor het huis. Carnaval wordt er uitbundig gevierd. Maar het kan ook een hard bestaan zijn. Veel mensen zijn arm. De verleiding om op criminele manieren toch geld te verdienen is groot. Nino bezoekt dansers en kunstenaars die laten zien dat het ook anders kan. Bijzonder is de kennismaking met ‘upcycle-kunstenaars’: zij maken van afval iets nieuws dat weer gebruikt kan worden. Sommige voorwerpen zijn zelfs in een museum terecht gekomen!

Ook Nino kent de kunstenaar Derlon. Hij moet aan hem denken als hij op een strand een aangespoelde slipper vindt. Er staat de helft van een meisjesgezicht op, duidelijk getekend door Derlon. Van wie zou de slipper zijn?

Al bladerend door het boek, krijg je een inkijkje in het leven van mensen die in dit deel van Brazilië wonen. De warmte waait je af en toe tegemoet en de muziek en drukte spatten van de bladzijdes af. Dat komt door de mooie, vaak kleurrijke foto’s, gemaakt door verschillende fotografen.
Dit boek hoort bij de tentoonstelling MixMax Brasil van het Tropenmuseum junior in Amsterdam. Spreken de foto’s in het boek al tot je verbeelding, in de tentoonstelling komen ze helemaal tot leven! Kijk maar eens op www.tropenmuseumjunior.nl en zie bijvoorbeeld op het filmpje hoe je Pernambuco zelf kan beleven.

‘De slipper van Maria Bonita’ kreeg in 2013 de Zilveren Griffel.

Juulke.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.