De sleuteldragerMarco Kunst

Terug naar lijst
 

De sleuteldrager

Titel: De sleuteldrager
Auteur: Marco Kunst
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 477 0433 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Met een sleutel de wereld redden.

Marco Kunst schrijft boeken. Zo werkte hij een tijdje geleden aan een nieuw boek. Ineens bedacht hij dat hij liever een sprookje wilde gaan schrijven. Het moest een heel mooi sprookje worden. Met zinnen die een beetje lezen als een gedicht maar het toch niet zijn. Hij wist eigenlijk niet of hij dat wel zou kunnen. De volgende ochtend werd hij wakker met een mooie zin in zijn hoofd: ‘De wilde wikke wikkelde een van zijn ranken om de voet van de wandelaar die lag te slapen onder de Oude Eik.’ . Hij schreef hem snel op en zo ontstond de eerste zin van zijn sprookje.

Timeo woont samen met zijn vader in het bos. Hij kent het bos waarin hij woont op zijn duimpje en is een kampioen bomen klimmen. Op een dag gebeurt er iets vreemds. Een klimplant uit het bos groeit ineens superhard. Dat is al raar maar het is nog veel vreemder dat alle mensen, die door de klimplant worden aangeraakt, plotseling in steen veranderen!

De vader van Manou, een meisje uit de stad, komt die avond niet thuis. Ze gaat haar vader daarom zoeken. In het bos ontmoet ze Timeo. Met zijn hulp komt Manou erachter dat haar vader door de klimplant in steen is veranderd. Timeo vind Manou stiekem wel een beetje leuk. Hij wil haar graag helpen en brengt haar naar zijn vader toe. Hij hoopt dat zijn vader weet wat ze moeten doen. Helaas heeft deze geen goed nieuws: De Gruwel is uitgebroken! Gelukkig is er wel een oplossing. Timeo moet met een sleutel naar de koning. Daarmee kan de koning bij een wapen komen dat de Gruwel kan vernietigen en alle versteende mensen weer normaal kan maken.

Het boek zou natuurlijk wel heel erg dun zijn als het allemaal zó makkelijk zou gaan. Timeo en Manou komen terecht in een heel spannend avontuur. De gruwelijkheden volgen elkaar in rap tempo op. En dan blijkt ook nog eens dat bijna iedereen een geheim heeft en niets is wat het lijkt!

Soms is het verhaal een beetje lastig te begrijpen. De schrijver gebruikt dan een beetje moeilijke zinnen of vertelt dingen waar je misschien nog nooit over hebt nagedacht. Maar het boek wordt hierdoor niet saai of langdradig. Dan komen er bijvoorbeeld ineens ridders in bloemetjespakken of een knotsknettergekke kok voorbij en leest het boek weer lekker weg.

'De sleuteldrager' is een heel mooi, spannend sprookje. Het gaat over trieste koningen, sluwe slechteriken, enge monsters en een aardige jongen die gaat ontdekken of er een echte held in hem zit.

Ciska.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.