De sleutel van SleedoornKevin Sands

Terug naar lijst
 

De sleutel van Sleedoorn

Titel: De sleutel van Sleedoorn
Auteur: Kevin Sands
Uitgeverij: Gottmer, 2015
ISBN: 978 90 257 6036 6
Illustraties:

Terug naar lijst

De sleutel tot een mysterie

‘Kom, we gaan een kanon bouwen,’ zei ik.

Welja, een kanon. Apothekersleerling Christopher Reed draait zijn hand niet om voor een experiment meer of minder. Alles wat hij nodig heeft om buskruit te maken, ligt tenslotte binnen handbereik. Zijn meester, de apotheker Benedict Sleedoorn, moedigt Christopher doorgaans aan om nieuwe dingen te onderzoeken en om zijn hersens te gebruiken – vooral dat laatste. Alleen lopen Christophers nieuwsgierige projecten niet altijd even goed af.

Christopher woont in Londen. Het is 1665. Op de omslagillustratie zie je de apotheek van Sleedoorn: een ouderwets vakwerkhuis aan een hobbelig straatje, met een dreigende donkere lucht erboven. Een spannend boek dat in het verleden speelt, denk je dan. En dat klopt. Binnen een paar bladzijden zie je Sleedoorns apotheek voor je, met al zijn potten met kruiden, poeders, vloeistoffen en smeersels. Je ruikt de stank in de smerige steegjes, je voelt de zomerzon op de daken branden. En je voelt nog iets: dezelfde dreiging die je op de kaft al zag. Er is een mysterieuze sekte actief in de stad. De Sekte van de Aartsengel heeft het voorzien op apothekers. Er zijn al drie collega’s van Sleedoorn vermoord. Wanneer Christopher op een avond thuiskomt, is er iets vreselijks gebeurd:

Ze hadden hem in elkaar gezakt tegen de voorkant van de toonbank achtergelaten, zijn polsen en enkels met touw vastgebonden. Zijn hemd was opengesneden. Zijn buik ook. Zijn ogen waren open en hij staarde me aan, maar hij kon me niet zien. En dat zou hij ook nooit meer kunnen.

Vlak voor hij vermoord werd, schreef meester Sleedoorn een boodschap voor Christopher in het grootboek. De boodschap is gecodeerd in geheimschrift. Christopher moet zien uit te puzzelen wat er staat. Maar wat betekent de vreemde boodschap van zijn meester? Elke volgende stap naar de ontknoping brengt weer een nieuw raadsel met zich mee. Bovendien realiseert Christopher zich dat ook zijn eigen leven in gevaar is. Iemand heeft het voorzien op het levenswerk van zijn meester. Maar wie?

Kevin Sands schreef een razend spannend boek. ‘De sleutel van Sleedoorn’ is een combinatie van een thriller, een historisch boek én een verhaal voor iedereen die van ingewikkelde puzzels houdt. Als je goed oplet, kom je er samen met Christopher achter wat het geheim van meester Sleedoorn was. Je moet dan wel langzaam en zorgvuldig lezen en dat valt niet mee bij een boek als dit. Het verhaal is zo meeslepend dat je niets liever wil dan snel-snel-snel verder lezen, om te weten te komen wat er allemaal speelt.

‘De sleutel van Sleedoorn’ is het eerste deel van een trilogie. Wie na het lezen van dit boek wil weten hoe het verder gaat met Christopher, kan dus nog even vooruit!

Lidewij.

Zoek je spannende boeken die in het verleden spelen? Probeer dan ook de serie over ‘De Grijze Jager’ van John Flanagan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.