De schaduwen van RadovarMarloes Morshuis

Terug naar lijst
 

De schaduwen van Radovar

Titel: De schaduwen van Radovar
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat, 2018
ISBN: 978 90 477 1018 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Leef jij voor de samenleving, of voor jezelf?

Radovar is een grijze stad die bestaat uit reusachtige flats, Bovenwijken, Tussenwijken en Onderwijken. Jona woont met haar ouders, broertje en oma in een appartement in Sterrenlicht: een flat met 56 verdiepingen Bovengronds en ook nog eens 11 Ondergronds. Het hele leven van de Sterrenlichtbewoners speelt zich af binnen de muren van deze flat.

De familiescore is wat de inwoners van Radovar het meeste bezighoudt. Je verdient punten met goed gedrag en hard werken. Werk je minder hard, haal je onvoldoendes, ga je tegen de regels in? Dan scoor je minpunten, waarmee je niet alleen jezelf maar ook je gezinsleden treft. Afhankelijk van je score krijg je een woning toebedeeld op een bepaalde verdieping. Hoe hoger je woont, hoe beter je woning is en hoe meer privileges je krijgt. Maar er is iets vreemds aan de hand. Waarom woont er bijvoorbeeld niemand in Radovar die ouder is dan 75 jaar? Wat zijn Mingebouwen en Plusgebouwen? Jona voelt zich gevangen. Ze sluit zich aan bij een tegenbeweging die zich verzet tegen het onrecht dat de inwoners wordt aangedaan. Zo maakt ze kennis met de schaduwkanten van Radovar, een stad die een ware dystopie blijkt te zijn.

Misschien was het zo op Mars: donker, hard en eenzaam. En zonder hoop dat je snel naar huis kon.

Het idee voor dit boek is zonder twijfel origineel en gewaagd. Zie maar eens een boek te schrijven met een wereld die voor de lezers volkomen onbekend is. Je moet dan niet alleen een spannend verhaal neerzetten, maar ook een interessante en geloofwaardige wereld scheppen. Daar is Marloes Morshuis deels in geslaagd. Het is lastig voor te stellen dat een dergelijke stad kan worden opgebouwd zonder dat de gemeenschap in opstand komt voor het te laat is. Het nadeel van schrijven over een onbekende wereld is dat je alle relevante aspecten van die wereld in je verhaal moet verweven, zodat de omgeving steeds meer gaat leven voor de lezer. Dat was misschien beter gelukt als Radovar íéts minder uitgebreid en complex was. De informatie over de kenmerken van deze duistere stad neemt nu nogal eens de overhand. Dat schept wat afstand, waardoor het verhaal minder meeslepend is dan het misschien had kunnen zijn.

Toch is ‘De schaduwen van Radovar’ spannend en beklemmend. Als het doel van Marloes Morshuis was om de lezer met dit verhaal aan het denken te zetten, is ze daar zeker in geslaagd. Hoe maakbaar is een samenleving en hoe ver moet je gaan om die te perfectioneren? Hoe zou jij je staande houden in deze grijze stad, waarin je klem zit tussen vreemde regels die van bovenaf worden opgelegd? Zou je alles op alles zetten om bij te dragen aan een hoge familiescore? Of verzet je je en schop je tegen het systeem aan met alle consequenties van dien? Wat denk je?

Karine.

Leestip: Marloes Morshuis is niet de enige die graag zelf nare werelden verzint. Leesfeest zette de beste dystopische Young Adult op een rij. Lees en huiver!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.