De schaduw van mijn broerTom Avery

Terug naar lijst
 

De schaduw van mijn broer

Titel: De schaduw van mijn broer
Auteur: Tom Avery
Uitgeverij: Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 6790 4
Illustraties: Kate Grove

Terug naar lijst

Wachten op de dooi

‘Lang, heel lang geleden, toen nog niemand me gestoord of een freak noemde, las ik net zulke boeken als de andere meisjes. Nu lezen zij grote dikke boeken met duizenden en duizenden woorden, grote dikke verrassingen in een mooie roze verpakking. Ik lees nog steeds dezelfde boeken, dezelfde als een jaar geleden toen ik tien was, toen alles bleef stilstaan, niet alleen mijn lezen. Ik zit bevroren in een dag die ik nooit zal vergeten.’

Dit is geen vrolijk boek, vol grappige verhalen of spannende avonturen. Moet je ‘De schaduw van mijn broer’ dan maar aan de kant leggen? Juist niet! Verdrietige boeken die mooi geschreven zijn kunnen juist prachtig zijn. En prachtig is dit verhaal van schrijver Tom Avery.

Kaia heeft iets ergs meegemaakt. Haar oudere broer is dood. Zij heeft hem gevonden. Vanaf dat moment staat alles stil. De mensen om haar heen denken dat ze alleen wil zijn en laten haar met rust. Dat Kaia zich eenzaam voelt, kun je aan alles lezen zonder dat de schrijver het noemt. Ze lijkt vervreemd van de wereld om zich heen. Gevangen in haar eigen gedachten. De moeder van Kaia verdrinkt in haar eigen verdriet. Goed voor Kaia zorgen, kan ze niet meer. Haar nieuwe hobby is spullen kapotsmijten. Kaia’s vroegere vriendinnen kunnen haar niet meer bereiken. Ze laat ze ook niet toe. Alleen met de nieuwe jongen die in haar klas komt heeft ze contact. De jongen praat niet, hij kijkt alleen maar. Of hij gromt. ‘De wilde’ wordt hij genoemd. Toch krijgen Kaia en hij een soort band.

De schrijver weet ontroerend goed op te schrijven hoe Kaia zich voelt na de vreselijke gebeurtenis. Dat doet hij in rake beschrijvingen waarbij hij vaak korte zinnen gebruikt:

‘Hak in een boom, en als hij dan verder groeit, groeit het litteken mee. Het gaat niet dicht. Het geneest niet. Het groeit gewoon met de boom mee. Mijn littekens lijken groot. Even groot als ik. Ik wil groeien, maar groeien zij dan mee? Of genezen ze?’

De illustraties van Kate Grove zijn donker en komen soms wat akelig over. Ze weerspiegelen wel goed hoe Kaia zich voelt en laten zien hoe Kaia in een schaduwwereld lijkt te leven.

Is dit boek dan alleen maar treurig? Nee! Gaandeweg neemt de hoop voorzichtig toe. De lente staat op het punt om uit te breken. Dat ziet Kaia ook, en tegelijkertijd merkt ze dat ook bij zichzelf de dooi is begonnen. Het is tijd om weer te gaan groeien.

Meer lezen over rouwverwerking? Pak dan eens het boek ‘Voetballen in de hemel’ van Anke Kranendonk, of ‘De zeven hemdjes van Veronika’ van Jaak Dreesen.

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.