De samenzweringGerben Graddesz Hellinga

Terug naar lijst
 

De samenzwering

Titel: De samenzwering
Auteur: Gerben Graddesz Hellinga
Uitgeverij: Piramide, 2002
ISBN: 978 90 2454 679 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Vijandelijke soldaten worden vrienden
 

Of je geschiedenis nou leuk vindt of niet, met de boeken van Gerben Graddesz Hellinga krijg je er pas echt plezier in. In zijn laatste zes jeugdromans neemt hij ons mee terug naar het verleden van Amerika. 'De samenzwering' is het laatste boek dat in deze reeks verschenen is en trekt de lezer de burgeroorlog uit 1863 in.

Hellinga vindt geschiedenis heel interessant en verdiepte zich vooral in die van Amerika. Die interesse en kennis heeft hij mooi vertaald naar zijn kinderboeken. De zes delen van zijn 'Amerika-reeks' kunnen heel goed los van elkaar gelezen worden. Opvallend is dat ze niet in chronologische volgorde zijn geschreven.

In de burgeroorlog verzetten de zuidelijke staten van Amerika zich tegen de noordelijke staten, omdat het Noorden zijn slaven al bevrijd heeft en wil dat het Zuiden dat ook doet. Dat leidt tot woede bij de zuidelijke staten. Het conflict heeft een lange en slopende oorlog tussen de twee delen van Amerika tot gevolg.

Een soldaat van het zuidelijke leger, John Benson, en een soldaat van het noordelijke leger, Billy Cypramic, ontdekken los van elkaar een complot dat een aantal zuidelijke slavenhouders aan het smeden is. Door een vreemd toeval komen de twee strijdende soldaten, terwijl de kogels om hun oren suizen, met elkaar in gesprek. Ze besluiten hun krachten te bundelen om de plannen te kunnen voorkomen. Ze krijgen hulp van de verpleegster Laura Taylor die Billy moet verplegen aan een schotwond. Zij komt uit het Zuiden, waar ze in het geheim meewerkte bij het bevrijden van slaven.

'De samenzwering' is door de constante dreiging van de oorlog en de verrassende verhaallijn een bijzonder spannend boek. Doordat de twee soldaten, die eigenlijk vijanden moeten zijn, besluiten om samen te gaan werken, realiseer je je ook hoe raar oorlogvoeren eigenlijk is. Je vecht tegen mensen met wie je in een andere situatie misschien goede vrienden had kunnen zijn.

Een minpunt is het uiterlijk van het boek. Uitgever Piramide heeft gekozen voor een erg sobere kaft. Een historische foto van Amerikaanse soldaten. In tegenstelling tot de inhoud ziet dit er wel uit als een schoolboek geschiedenis. In de boekhandel spreekt het niet aan. Wat erg jammer is, want de inhoud is juist erg goed.

Het boek is erg geschikt voor geschiedenislessen op de middelbare school. Door de beeldende beschrijvingen van alle elementen uit de oorlogsstrijd is het echter niet geschikt voor al te jonge lezers.

Gerben Graddesz Hellinga is in maart 2003 te gast op Leesfeest. Hij schreef een column onder andere over de omslag van het boek. Klik hier...

Geri.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.