De rode handschoenAnke de Vries

Terug naar lijst
 

De rode handschoen

Titel: De rode handschoen
Auteur: Anke de Vries
Uitgeverij: Lemniscaat, 2000
ISBN: 978 90 563 7293 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Verliefd in de oorlog!
 

Dat Anke de Vries graag over het verleden schrijft, is al een lange tijd bekend. Haar boek 'De rode handschoen' speelt zich tijdens de Tweede Wereldoorlog af. Al vanaf de eerste pagina maak je kennis met een oeroud thema: een door de kwade krachten ontvoerde geliefde.

Isabelle, een Joods meisje uit Parijs, is zoek. Patrick, een tiener die verliefd op haar is, vindt haar rode handschoen; een teken dat het meisje in gevaar is. Patrick vermoedt dat Isabelle samen met haar moeder door de Milice, die met de Duitsers samenspannen, is gevangen. Omdat hij tegenover die duistere kracht machteloos staat, roept hij de hulp van zijn oom in. Die is notaris en helpt wel vaker onderduikers.

Van hoofdstuk tot hoofdstuk voert het verhaal je langs de huizen, waar geen van de bewoners onpartijdig kan blijven. Iedereen moet kiezen voor de Milice of voor de Maquis, de verzetstrijders. Wordt Isabelle gered of niet? Wie is de mysterieuze Monsieur Jacques en wie is uiteindelijk de oom van Patrick: een verrader of een held? Anke de Vries schept een indrukwekkend beeld van door de oorlog verdeelde vriendschappen. De aanhoudende dreiging en een geheimzinnige sfeer maken het boek spannend, maar niet te eng.

Het thema 'Joodse onderduikers' is in de Europese literatuur al vaak gebruikt, maar in 'De rode handschoen' is niets cliché of voorspelbaar. Integendeel, het boek vermijdt het zwart-wit beeld. Wie slecht lijkt, kan goed zijn en andersom. Het boek laat de mens op zijn slechtst zien, maar ook op zijn best. De hoofdpersonages zijn warm getekend en je leeft met ze mee.

Een minpunt is de grote hoeveelheid bijpersonages, die zeker in het begin verwarrend kan zijn. Maar tijdens het lezen wordt alles duidelijk en begrijp je wie welke rol speelt en aan welke kant staat.

Het verhaal speelt zich, niet voor de eerste keer in de boeken van Anke de Vries, in Frankrijk af. Deze keer in het verzonnen, zuidelijke stadje, Mirac. Door het gebruik van een paar dagelijkse, Franse woorden en Franse namen wordt er een bijzondere sfeer gecreëerd. Verder kan het verhaal zich afspelen in elk willekeurig land in bezettingstijd. Het thema 'zondebokken', het onbegrip en de afkeuring voor alles wat anders is, zijn nog steeds actueel. Om de historische achtergrond te laten begrijpen, heeft de schrijfster de proloog bijgevoegd - een korte, makkelijk te begrijpen schets van de Franse geschiedenis van de jaren 1940-45.

'De rode handschoen' is een meeslepend boek, vlot geschreven: het verweeft een liefdesverhaal met geschiedenis en spanning. Een boek, dat zeker de moeite waard is om te lezen, ook voor iemand die niet van oorlogsverhalen houdt.

Ania

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.