De ring van koning SalomoLida Dijkstra

Terug naar lijst
 

De ring van koning Salomo

Titel: De ring van koning Salomo
Auteur: Lida Dijkstra
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2016
ISBN: 978 90 245 6932 8
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Ga je mee in de Fata Morgana?

Een machtige, wijze koning. Een magische ring. Spreuken, verhalen, raadsels. Vliegende tapijten. Een zwerfjongen die door toeval de nieuwe olievuller van een paleis wordt. Een wereld van 1001 nacht. Het komt allemaal aan bod in ‘De ring van koning Salomo’.

Alles wat verhalen zo leuk maakt, zit in dit boek. Schrijfster Lida Dijkstra herschreef oude verhalen en legenden over koning Salomo. Deze koning komt voor in christelijke, islamitische, joodse en Arabische verhalen. Een hele klus dus voor Lida Dijkstra, want ze moest husselen, schrappen en… verhalen erbij verzinnen! En dat is geweldig goed gelukt. Je kunt het boek namelijk niet wegleggen: het is net alsof je middenin de oosterse wereld van de Fata Morgana in de Efteling zit. Zo goed is Lida Dijkstra erin geslaagd om het sprookjesachtige land te illustreren.

De hoofdpersoon van ‘De ring van koning Salomo’ is Sem, een zwerfjongen die olievuller wordt in het paleis van Salomo. Samen met zijn meester Bakbakkar volgt hij stiekem de rechtszaken waar koning Salomo zijn wijze oordeel over uitspreekt. Die oordelen zijn misschien nog wel het allerleukst van het boek. Lees bijvoorbeeld hoe een tweekoppige man uit zijn lijden wordt verlost en houd je adem in bij het verhaal over het kind met twee moeders. Ook de raadsels van koningin Belqis zijn spannend en leuk om te lezen. Die slimme koning Salomo lost alle moeilijke vraagstukken in een handomdraai op.

Maar hoe komt die koning toch aan al zijn wijsheid? Op een dag vertelt koning Salomo aan Sem de waarheid: hij bezit een magische ring. En kwade demonen, zoals Asmodeus, willen die ring maar wat graag hebben. Als de koning zich een tijdje later heel vreemd begint te gedragen, gaat Sem op onderzoek uit. Zou Asmodeus soms de ring te pakken hebben gekregen?

In beeldende taal en met veel humor beschrijft Lida Dijkstra het verhaal van Sem en koning Salomo. Het verhaal is in lange versvorm opgeschreven en wordt ondersteund door de schitterende illustraties van Martijn van der Linden. Je kunt blijven kijken naar de platen van de enge, blauwe demon Asmodeus. De bladvullende tekening van Sem en zijn hond Driepoot die uitkijken over het kasteel is wederom zo dromerig en betoverend dat je je echt in die wereld waant.

Is er dan niets aan te merken op ‘De ring van koning Salomo’? Misschien dat er best veel moeilijke woorden en begrippen in staan. Heraut, ciseleren, deus ex machina. Maar of het echt erg is …?

‘Wat is een geschil?’ fluistert Sem.
‘Een ruzie,’ zei Bakbakkar.
‘Wat is beslechten?’ fluisterde Sem.
‘Oplossen,’ zei Bakbakkar.
‘Zeg, ben ik een woordenboek?
Luister nou maar gewoon.’


‘De ring van koning Salomo’ is genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2017.

Lizan.

Leestip: Wil je nog zo’n mooie bewerking lezen van een heel oud verhaal? Lees dan Dissus van Simon van der Geest

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.